I förra veckan delade vi i alla brevlådor ut ett Förslag till brev till Svenska Bostäder en begäran om möte med oss hyresgäster angående underhåll av fönster och städning av trappuppgångar.
Om du vill vara med och skriva under brevet, lämna din underskrift senast måndag 16 november, hos Gunnar Thorell, Kärrtorpsvägen 37.
Saknar du brevet? Har du tillgång till internet och skrivare kan du skriva ut det från adresserna:
• brevet
• förklaring
Vill du ha en ny utskriven? Kontakta Gunnar, 08-649 37 66, eller understensbloggen@gmail.com
så får du ett redan utskrivet.
Nästa söndagsmöte blir den 6 december.
/Nätverket för Hyresrätt i Understen 1, Kärrtorp
Gunnar, Sebastian, Peggy, Britt-Marie, Marianne, Susanne, Birgitta m.fl.
Passa på och var med och påverka, om det nu finns ett klagomål att Svenska Bostäder inte lyssnar på oss som enskilda hyresgäster så är chansen större att de lyssnar på oss ifall vi går samman och agerar gemensamt.
Bästa grannhälsningar
P
Sunday, November 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Reglerna för ombildning skapar onödiga konflikter!
ReplyDeleteSedan 1990 har antalet bostadsrätter i Sverige ökat med 41 procent.
Två förklaringar finns: det byggs fler bostäder, och hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.
Men för att ombilda krävs i dag att en kvalificerad majoritet av de boende röstar för.
SBC föreslår regeringen att ändra till enkel majoritet.
Ombildningar är något som boende i många hyreshus diskuterar i dagsläget.
Skälen för ombildning är många. Det handlar bland annat om att ta makten över boendet, få bättre möjligheter att köpa en annan bostad, göra sitt livs fastighetsaffär eller åstadkomma förändringar som hyresvärden aldrig brytt sig om.
Andra vill fortsätta vara hyresgäster.
Men kravet på att 67 procent röstar för en ombildning ställer grannar mot varandra på ett olyckligt sätt.
Konsekvensen har blivit att grannarna inte diskuterar ombildningens frågeställningar på ett resonligt sätt.
I stället tvingas styrelsen att ägna sig åt helt andra frågor. I Stockholm har dessutom Hyresgästföreningen tagit
fram en strategi som går ut på att ifrågasätta ombildningarna kraftigt, trots att det ofta är deras medlemmar som vill ta makten över sitt boende och ombilda.
– Hela ombildningsprocessen får felaktigt fokus.
I praktiken har denna bestämmelse allvarligt skärpt motsättningarna mellan hyresgäster i ett stort antal föreningar. Problemet är att just majoritetsbestämmelsen
utnyttjas av dem som är emot ombildningar och som lägger ner stora ansträngningar på att mobilsera ett motstånd för att försöka förhindra ombildningen, skriver bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson, i sitt brev till regeringen.
Att kräva en majoritet på 67 procent är ovanligt i Sverige, i synnerhet i jämförelse med normala demokratiska ajoritetsbestämmelser.
Dessutom baseras omröstningen inte på dem som är medlemmar i bostadsrättsföreningen, utan alla hyresgäster är en del av röstningsunderlaget.
Trots detta gäller att endast medlemmar har rätt att delta på stämman. Dessutom är lokalhyresgäster med i underlaget för beräkning av majoriteten, trots att lokaler normalt inte blir bostadsrätt.
I de fall husen sedermera köps av en bostadsrättsförening blir resultatet, helt oavsett under ilka majoritetsregler de skapats, erfarenhetsmässigt entydigt – fler än de som röstade för ombildning kommer att köpa sin lägenhet; efter några år består husen till 80–90 procent enbart av bostadsrättshavare.
Inga särskilda majoritetskrav ska ställas, vilket innebär att vanliga föreningsrättsliga regler också gäller inom detta område.
Om man accepterar att det är kvalificerad majoritet, så skulle det kanske bli så många konflikter? Det handlar inte bara om hur många som röstar ja - eller nej - på köpstämmor. Det ställs större krav för att ett köp ska gå igenom.
ReplyDeleteBankerna ställer t ex krav på ungefär 70% av de boende tar lån för att de ska godkänna lån till förening. Det har hänt vid flera köpstämmor att banken säger nej även om det har blivit ja på köpstämman. Det skulle vi troligen se mycket mer av om man använder sig av enkel majoritet vid köpstämmor.
Redan i dagsläget får bankerna rätt skarp kritik av finansinspektionen för deras stora utlåning till bostäder och att hushåll har en för stora skulder. Så jag tror de kommer inte vara så pigga på att låna ut till föreningar som bildas med enkel majoritet. Att vara bostadsrättsinnehavare i en förening som går i konkurs önskar jag inte någon.
Vi har diskuterat ombildning här i Understen och haft köpstämma hos oss. Och under hela tiden som processen varit så har efter de signaler från boende i området varit så det inte ens varit så det räckt till enkel majoritet.
Bästa hälsningar
P
Sluta käbbla om ombildningar och bostadsätter mot hyresrätter m.m.
ReplyDeleteLåt den som vill köpa just köpa och den som vill bo som hyresgäst bo som hyresgäst.
Hoppas VERKLIGEN jag kan påverka så att lagen om ägrrätter kan utökas til befintliga bostäder också, då kan ju du bo i hyreslägenhet och jag i ägarlägenhet blandat hur som helst i smama hus och vi kan GLÖMMA hela debatten om ombildningar och bostadsrätter.
Låt fölk välja HUR de vill bo och VAR de vill bo UTAN dagenx idiotiska uppdelning med bostadsrätter och hyresrätter i var sin fastighet m.m. BLANDA boendet.
Vi som är mot ombildningar har iregel inget mot bostadsrätter,men jag tycker inte att en boendeform ska slås sönder till förmån för en annan och det vi har gemensamt är att vi vill bevara hyresrätten. Och jag tycker dessutom vill man köpa så finns det gott om utbud i sthlm och färre hyresrätter och inte blir de fler.
ReplyDeleteOm man nu måste ha hus med blandade upplåtelseformer så anser jag att det får isåfall nybyggda hus stå för. Det pratas så mkt om valfrihet, men vad hände med min valfrihet i en ombildningsprocess? Jag som är nöjd med min värd. Skulle kunna skriva en hel uppsats om ombildning efter senaste årets upplevelser men det får bli en annan gång.
för den som vill läsa på om ägarlägenheter:
ReplyDeletehttp://www.regeringen.se/sb/d/11132#item114975
Ägarlägenheter är inget alternativ idagsläget för vår fastighet. För det krävs politiska beslut som inte står på agendan just nu.
Så den debatten kanske ska föras på annat håll?