Wednesday, January 12, 2011

Fullsatt var det

i Fabiansalen i ABF-huset. Många var vi som vill veta när fas 2 (eller är det 3, 4 eller 5) i ombildningsröran från politiker i Stadhuset.

Även om seminariet/debatten hette Ombildningarna - sista slaget om hyresrätten i närförort? så är nog inte sista slaget slaget.

Camilla Salomonsson och Elin Gauffin från Rädda hyresrätten, en mejllista från många som varit utsatta för ombildningar och ombildningsförsök.

Johan Johansson och en till från Rädda linjalen och Terje Gunnarsson ordf i Hyresgästföreningen Stockholm.

Joakim Larsson,ytterstadsborgarråd (m) och med ansvar för de allmännyttiga bostadsbolagen. (Och ordförande i Svenska Bostäder hur det nu går ihop med att vara ansvarig för de allämännyttiga) var  efterlängtad, men anmälde förhinder i måndags.

Panelen och många av deltagarna redovisade sina erfarenheter av ombildningar och ombildningsförsök i Stockholm under senaste mandatperioden och med farhågor om att kommande direkt från stadsfullmäktige till Stockholm Stadshus AB, inte kommer att innebära några några förändringar mot det som varit senaste åren på mötet den 26 januari.

Politiska majoritet är för fortsatt ombildning, fortsatt sponsring av ombildningskonsulter ska få föra fram sina argument och i stort sett obefintligt stöd för att processerna ska vara demokratiska och rättssäkra.

Rädda linjalen, rädda hyresrätten och Hyresgästföreningen har lyft fram de fusk och tjuv och rackarspel som förekommer vid ombildningar, och oppositionspolitiker i stadshus och i de allmännyttigas styrelser gör sitt för att bistå hyresgäster att processerna ska gå schyst till. Men några krav på ökad reglering kommer inte att ske. Det är vilda västern. Ombildningskonsulter är vår tids guldletare, och de skördar guld. Av drygt 44 0000 intresseanmälningar som lämnats in har 22 000 ombildats. 14 000 föreningar har tackat nej (där det inte funnits tillräcklig majoritet, där man inte fått lån eller där köpstämman tackat nej).

I nya direktiven har en översyns gjort över bostadsområdena där man ser över fördelning allmännytta kontra privata värdar, bostädsrätter på andra planhalvan. Villor/radhus är borträknade. Så bostadsstatistiken är en aning skev vad gäller upplåtelseformer som beslutet grundas på.

Jag saxar från förslag till Direktiv (som bordlades i december, men inte återremitterades så det borde vara samma handling som det ska tas beslut på den 26:e januari).

I enlighet med kommunfullmäktiges beslut om budget för Stockholms stad 2011 ska staden fortsatt arbeta för en mångfald av upplåtelseformer för bostäder i stadens olika delar. Det innebär att stadens bostadsbolag ska bidra till en spridning av ägandet genom erbjudande till sina hyres-gäster i ett antal stadsdelar, med möjlighet att förvärva fastigheterna för ombildning till bostads-rätt. Erbjudanden ska riktas till hyresgäster i områden där det ännu inte är en jämn fördelning av upplåtelseformer. Det innebär att hyresgäster i följande områden erbjuds möjlighet att ombilda sina fastigheter:
Aspudden Bromma (församling) samt Västerled (församling) exkl Beckomberga Enskedefältet inkl Enskede Gård Hägersten Johanneshov Midsommarkransen Hägerstensåsen Skärholmen inkl Bredäng, Vårberg, Sätra Västertorp Älvsjö inkl Herrängen, Långbro, Solberga Bagarmossen Bandhagen Enskededalen Farsta Gubbängen Hagsätra Högdalen Hökarängen Kärrtorp Rågsved Svedmyra Tallkrogen Blackeberg Hässelby Järvafältet Spånga inkl Flysta, Sundby, Solhem, Bromsten Vällingby inkl Nälsta, Kälvesta, Grimsta
Möjligheten att ombilda omfattar inte allmännyttans hyresgäster i övriga stadsdelar i staden. Nya intresseanmälningar från andra områden, än de som uppfyller kraven ovan, registreras inte efter den 13 december 2010. Inkomna intresseanmälningar som registreras före detta datum hanteras dock i enlighet med de direktiv som gäller t o m 12 december 2010.

och glädjande för oss som överlevt en ombildningsprocess under förra mandatperioden

De bostadsrättsföreningar i stadsdelar som berörs av erbjudanden under denna mandatperiod och som fått erbjudanden under perioden 2007-2010, men där övertagande inte har genomförts, kommer inte att få ett nytt erbjudande under perioden 2011-2014.

Nå en del konstigheter står i direktiven med och med vittnesmål från Svedmyra där de gått ut med ombildningserbjudade till två trappuppgångar (hur det nu går ihop med att fastigheter, gemensamma lokaler, källare, soprum, värmecentraler är vi många som ställer oss frågande till).


Du kan läsa dokumenten i frågan på Insyn Stockholm under punkten 6. Direktiv avseende ombildning till bostadsrätter (Utskickat).

En annan av mötets punkter förutom en nulägesanalys så hur lyckas se igenom ombildningskonsulter, mygel med intyg och skumma ekonomiska kalkyler.

1. Reagera snabbt
2. Skriv inte på intresseanmälan om du inte är intresserad av att köpa
3. Lokalt engagemang är det som får rätsida på ivriga ombildningskonsulter och ombildningsivrare genom lokal kännedom och prata med grannar.

Bloggen här vill understryka att bostadsrätter kan vara en utmärkt boendeform. Men en ombildning ska gå rätt tilll. Det är alla stockholmares värde som säljs ut så som medborgare vill jag med att det ska vara till rätt pris och till personer som vill förvalta sina bostäder ihop med sina grannar och inte för att ta sitt pick och pack och flytta till nästa hyresområde och ombilda där för att att göra sig en personlig vinst.

Läs och ladda ner Fritt Fram För Fusk - Rädda Linjalens och HGFs lagförslag till politikerna

Vi finns här för er som står i startgropen till ombildning. Ta kontakt tidigt! Helst innan. Vi är många som är FÖR hyresrätter och tycker det är en utmärkt boendeform. Och ägnar vår tid och kraft åt att utveckla hyresrätten.

Undertecknad kan förmedla kontakt, eller Rädda Linjalen, Rädda Flygaren och Hyresgästföreningen i Stockholm, som under våren kommer skräddarsy en utbildning till eldsjälar som vill stötta hyresgäster under en ombildningsprocess.

Och ett särskilt medskick till alla som blir helt tagna i sängen, att när en bostadsrättsförening lämnar in en intresseanmälan. Så fryses allt underhåll utan akuta (här var vi ca 3 år utan underhåll, och stambyte frystes innan alla portar var klara). När sen det blivit ett nej så tar det tid att få igång verksamheten, ofta hamnar man långt ner på bolagens listor och stämning mellan grannar kan ta lång tid att läka. Även om ofta de som är drivande flyttar fort, oavsett om det blir ombildat eller inte...

2 comments:

  1. Tack för en fin redovisning av gårdagens seminarium. Hade tänkt att närvara men fick tyvärr annat att göra.
    Ang. uppskjutet underhåll och svårigheter att få igång det efter nej på köpstämma kan jag instämma. Det är synnerligen trögt och jag tror det åligger oss hyresgäster att kanske tala om att vi finns och har önskningar ang. det hus vi bor i.

    ReplyDelete
  2. Tack själv, absolut att det ligger på oss hyresgäster att påminna vår hyresvärd att vi finns. De gick på knäna efter det blev nej. Vi var i slutfasen av ett stambyte. Vilket gjorde att många av oss levt med att vi inte fått renoverat i hall och kök på flera år. Så det var ett uppdämt behov redan där.

    Jag hade väntat i 8 år på att få stambytt, som det stod var på gång när jag flyttade in. Så när det blev borglig majoritet i stadshuset blev det fart på stambytet. Istället för att ta trappuppgångar sporadiskt så gjordes de drygt hälften av portarna som var kvar (utom 2-3 men enligt ekonomiska planen vi fick så var det bara en uppgång kvar att renovera vilket var felaktigt). De är nu renoverade.

    Vi stod också inför stor gårdsrenovering. Den lär dröja. Vi har halkat ned i planeringslistan.

    Att Svenska Bostäders områdeskontor en stor del av sitt underlag, ledde och leder till en hel del personal- och organisationsförändringar vilket inte snabbar på underhållet. Utan verkar ta en hel del energi från de som är anställda av bostadsbolaget.

    ReplyDelete