Saturday, August 28, 2010

Bostadspolitik, inte världens sexigaste

Men utan det så stannar Sverige. Det kommer påvekera oss alla.


För har vi - eller våra barn, föräldrar och vänner - ingenstans att bo så kommer det att påverka oss på många sätt. Bor vi till kostnader där vi lever på marginalen så påverkar det oss och det som händer nu att vi bor trängre och trängre i Stockholm så kommer det att påverka vårt kärleksliv. Har man väl lyckats få tag i en lägenhet hur Stockholms invånare ska kunna skilja sig när de har barn och samtidigt vilja ha en nära kontakt där barnet får en vardaglig kontakt med båda sina föräldrar. Det förstår jag inte ens är möjligt.

Bostadspolitik ÄR komplicerat men inte omöjligt. Men att bara prata bostadspolitik utan att ta hänsyn till kommunal service, tillgång till annan service samt vägar och kollektivtrafik. Men även rekreationsområden och grönytor. Det är ett måste.

Ingen vill ha ett nytt miljonprogram sa Carin Jämtin (s) på Hyresgästföreningens Bygg Framtiden nedslag på Medborgarplatsen idag. Joakim Larsson (m) nickade. 5-7000 bostäder är de flesta politiker oavsett partifärg rörande överens om. Ungefär 15 000 bostäder på en mandatperiod a 4 år. Jag vet inte hur de våra folkvalda ska få ihop ekvationen. Förra året ökade Stockholms stad enbart med 19 297 personer. (Källa: USKA).  Vi får hoppas att alla lägenheter som byggs är stora. Så att man kan bo ungefär 4 personer i varje. Så kanske ekvationen går ihop. Nu är nybyggnation dyrt. De flesta av oss är utestängda från de objekten. Och sitter man på ett billigare kontrakt så är det inte alltid bara av att det är det som som ens inkomst medger. Vissa av oss vill kunna lägga pengar på annat. Resor, hobby, kolonilott eller sommarstuga. Vi kan behöva mer än att äta och ett ställe att sova på.


Förhoppningsvis står vi inte här på Medborgarplatsen om fyra år sa politikerna. De ser behovet hävdade. På regionplanekotoret har räknat ut att det som är möjligt att bygga är just 5-7000 lägenheter per år. Så då är det väl så eller? Miljonprogrammet pratas det om med fasa. För visst när man byggde då väldigt snabbt och i panik så blev en hel del fel. Vi kan ju lära av erfarenheter och sätta upp regler för att det inte ska hända. Byggfusk har ju även förekommit i tider då det byggts betydligt mindre som  Bygger man inga lägenheter så kommer iallafall status spela en mindre roll. Förhoppningsvis kommer vi iallfall kunna hålla en rimlig standard på de flesta lägenheter. Vi behöver tak över huvud för att överleva. I vintras var det nästintill inte beboeligt ens inne i våra lägenheter. Är bostäder en handelsvara eller en mänsklig rättighet? Vilket samhälle vill du ha? Glöm inte att rösta den 19 september och passa på och prata med politikerna nu i valtider. Kampen är hård och de går att påverka.



Jag kom hem efter dagen på stan och sa
–Grattis mitt hjärta, till min tonåring, har du tur får du en lägenhet när du är 35 år. Eller så får du emigrera eller vi kanske ska hoppas på en ny grön våg och en flykt ifrån storstaden. Inte ens en lottovinst räcker till att köpa en lägenhet snart.

Man kan även börja undra om bostadspolitik ska ligga på kommunnivå i en region som Stockholm. Svenska Dagbladet har idag en artikel om Botkyrka: Pengar saknas till att rusta Alby. Är inte Botkyrkas sak vår, och vad Täby gör av sina ungdomar är för mig en gåta?

Måste dock få säga att det var större dag i Kärrtorp idag än det var i stan. En salig blandning av uppträdande, politik och knallar som sålde allt möjligt. Honungsknallen från Lovön tyckte Kärrtorp var ett höjdarställe. "tycker jag att till och med att Dogge är toppen, så måste det ha varit en höjdardag", sa han medan han packade ner min blåbärshonung i plastpåse.




Kärrtorp äger! som man säger nuförtiden. Är ju ingen nyhet för oss. Vi är bra, bor bra och är vänliga grannar. En pärla lite gömd och till vissa delar lite skamfilad, men tittar man på Kärrtorp noga så ser man glansen och äktheten. Det går inte att ta ur oss så enkelt. Och många av oss är nöjda med vårt gemensamt ägda bostäder via Stockholms stads bostadsbolag.

Välkommen till hösten!

No comments:

Post a Comment