Saturday, March 20, 2010

Det är inte bara i Kärrtorp det finns tältboende

... en effekt av Bolånekrisen i USA är att det bildas tältstäder. Inte riktigt det man förknippar landet med världens starkaste ekonomi med.


Hur kommer den totala bristen på bra och billiga hyresrätter på verka oss i Stockholm. Kommer vi få se mer av tältboende här med? Vi får hoppas att vi får ett mildare klimat då och inte som gångna vintern.

Vilket hot är det inte mot välfärd och Stockholms expansionspotential när den arbetskraft vi behöver inte får någon stans att bo. Vem ska ta hand om våra äldre. För har vilka ska ha råd  ha råd att köpa eller hyra lägenheter till kostnader som inte går att betala med en eller ens två normala månadslöner. Ska Stockholm bli ett reservat för dem som har över 40 000 i månadslön? Vem ska städa gatorna, ge service och sköta lokaltrafiken? Hur långt ska de som sköter om den service vi önskar åka för att komma till jobbet? Är det värt att ha dubbla boendekostnaden (och andra levnadsomkostnader) i Stockholm och andra storstäder jämfört med övriga Sverige?

Tvistar gör de lärde om vi har eller inte har en bolånebubbla. Men bostadskris vilket kommer leda till långt större kris för den framtida utvecklingen står inför dörren. Och genom ombildning till hyresrätter så har det inte frigjorts kapital för att bygga mer. Visst renoveringar av ett äldre bestånd behövs. Både för områdena av 40–50-tals hus och de miljonprogramsområden som byggdes under
60–70-talen.

Och Stockholm är grönt och en härlig stad att bo i. Men det är förhoppningsvis inte meningen att det ska byggas tältstäder i våra grönområden för att den arbetskraft stan behöver inte har någonstans att bo?

Vi får hoppas att inför valrörelsen att politikerna inte bara pratar om valfrihet att välja boende. Utan att vi överhuvudtaget kan välja att kunna bo med ett eget kontrakt till en rimlig kostnad.

No comments:

Post a Comment