Monday, November 15, 2010

Generation Lost?

Alex Schulman skriver om den matta insikt om bostadsmarknadens lyckodravel som intensivt marknadsförts från markand och från Stockholms stad via våra gemensamma pengar. Låga räntor gör ingen lycklig i längden. En dag ska det betalas.

Titta på oss. Klart det går åt helvete.

Kanske får vi se stora omvandlingar från bostadsrätter till hyresrätter? När fler drabbas av insikten och när bubbland spricker. För nu tror snart inte någon att den inte kommer att spricka, det är i elfte timmen som bolånetak har kommit och det diskuteras krav på att amortera. Frågan är nu är det i tid innan en bostadsmarknad som helt går i sank, vilket kommer sänka en ställe som Stockholm. För vi behöver tillväxt. Än finns det många som vill med i detta spel, vi som stått utanför men sett andra göra stora vinster och ingen vill vara sist i i pyramidspelet, så än mässar marknadsföringskrafterna med hög volym. Vid middagsborden blir man dumförklarad för att man vill bo i lägenhet och hyra. Nå vi är några som värderar vår nattsömn högt, som inte har möjlighet att ta extra jobb eller vill ha en trygghet i att vi vet vad vi betalar per månad. Sen får vi slåss på annat håll för att bostadsbolagen sköter sitt jobb och att vi som hyresgäster får en service och underhåll till rimlig kostnad. Men det är ett annat slagfält.

Experter varnar för Bubbla, DN

Härom morgonen så blev jag helt förstummad när jag hörde några nästboendes prata på tunnelbanan. Fem miljoner kostade deras hus, nu hade de sålt de och köpt en lägenhet i samma område som höll på att färdigställas. För 4,5 miljon för 93 kvm. Det är hus som för 25 år sen kostade runt en miljon.

Om du gör en beräkning för inflationen som varit dessa år så får du följande värde 1 000 000 kronor år 1985 (Årsmedeltal) motsvarar 1 950 133,57 kronor år 2010 (Januari). Detta innebär en förändring med 95,01%. 

Nu har det säkert gjorts rejäla standardhöjningar i husen. Och Stockholms bebyggelse har växt både till yta och befolkning vilket gjort att Kärrtorp går från ytterförort till närförort. Och kallar du Kärrtorp för Enskede så har du kammat hem ett par tusen till.


Var rädda om er där ute i bostadsdjugeln.
 

No comments:

Post a Comment