Tuesday, November 16, 2010

Svenska Bostäders styrelseorförande

bedriver opinion (marknadsföring) på SvD Husby förebild när miljonprogram rustas

Lite lustigt är ju att bilddemonstrationen är från de nybyggda husen på kanten till Dalen. Men det är ju Svenska Bostäders hus.

Nå det han skriver låter fint.

"I ett attraktivt och växande Stockholm måste vi se till att bostäder håller hög standard. Detta är en unik satsning för Stockholms bästa, och när vi väl har hittat metoderna för ett genomförande på bästa tänkbara sätt för alla inblandade parter kommer kan vi att stå som föredöme för andra städer runt om i Sverige och världen."

Det är ju bra att man inte sätter igång och bygger nödbostäder. Även om jag undrar om det inte sätts fart att bygga och man ägnar sig åt renoveringar så kanske det blir läge för stora områden igen med sämre kvalitet, där det blir stora kostnader för renoveringar i framtiden. Men så får man ju inte bygga för dyrt nytt heller och hitta någon typ av norm för att få en tillräcklig standard men inte lyx. Så att det står tomma lägenheter för att folk inte har råd att flytta in, samtidigt som det råder en enorm brist på bostäder som vi har råd att bo i. Just nu verkar alla kommuner sträva efter de som har bra mycket bättre än genomsnittet.

Vad är standard och vad är hög standard?
Som vi i vårt område försöker driva frågor som inte enligt vad vi tycker är hög standard utan rimlig standard, men frågorna dras i långbänk. Vi får hoppas att det kommer med i pågående budgetarbete. Som målning av fönster och kittning, för hos många av oss så så är färg och kitt ett minne blott särskilt på södersidan på våra hus. Sen trappstädningen, som vi nästan blev lovade att det skulle bytas underentreprenör. Men där det beslutet tydligen var utom kontroll för Svenska Bostäder. Nu är det inte viktigt vem som sköter trappstädningen, utan ATT det görs. Självklart ska städbolagen ha förutsättningar med.

Så nog kunde Svenska Bostäder arbeta mer med öppen dialog med oss hyresgäster, även inför mindre åtaganden. Vilket en ny ledning på vårt lokalkontor öppnat för. Men sen verkar det ta stopp i organisationen. Det kanske bara är en känsla. Vi lever i ett dialogsamhälle. Många företag har sina kundtjänst på t ex Facebook.

Nå allt är inte elände. Min lilla kampanj för att få återinsatt lampa i trapphallen har gett resultat. Den exploderade i miljontals bitar under ombildningseländet. För två år sen. Och då var den förstås långt ner på åtgärdslistan. Så sen ett år då det blev klart med ett nej till ombildning i vårt kvarter. Och jag har stött på ett par gånger. Men ny lyser det fint och välkomnande. Man behöver inte skämmas för den saken när man har gäster. Så långsamt men strävsamt arbetar vi för att få igång verksamheten för Svenska Bostäder. Vilket inte är lätt då de blivit av med 1/5 av bostäderna i vårt område, omorganisation, personalnedskärningar och ett par stora renoveringar i området. Sen är utomhusmiljön på väg att outsourcas. Så vi får se vart vi är på väg. men vi ger inte upp.

Även om läget i miljonprogrammens bostäder är kanske katastrof, för att där blir det stambyte och liknande ca 20 år tidigare än vid våra 40–50-talshus. Men det som förvärrar bostadsbolagens kostnader är att de husen som byggdes vid den stora byggbommen efter kriget också är i stort behov av renoveringar. Nu är stambyten gjorda i många områden, men det finns mycket kvar och göra. Och under en ombildningsprocess så dras underhåll ner till absolut minimum vilket kan få många en del områden att bli rejält eftersatta då de ofta kommer sist på listan när sen renoveringar ska in i beslutsprocessen igen.

Via Insyn Stockholm kan man få en liten liten inblick i vad styrelsen för Svenska Bostäder arbetar med för frågor.

Nå det är en liten tröst att höra Joakim Larsson prata om hyresrätter igen, efter förra valet var det bara prat om att vi skulle få friheten att köpa vår bostad med hjälp av en massiv marknadsföringsapparat, skumma ombildningsentreprenörer och kampanj att hyresrätter är en form att bo i endast om man är socialt missanpassad. Tur att man vet bättre.

No comments:

Post a Comment