Thursday, April 28, 2011

Humor, eller man kanske ska tänka på vad man själv skriver....


Låt dig inte bli skrämd av grundlös propaganda. Skriver bostadsrättsföreningen (för det är väl brf som delat ut lappen? Avsändaren är något otydlig.)

Imorse pratade jag och tonåringen om propaganda. Niorna i Skarpnäcks skola har idag prov om 1900-tals historia och samhällskunskap. Ett intressant århundrade. Mycket gott har hänt för männskligheten, och ofantligt mycket ont med. Så vad säger Wikipedia om ordet då:

Propaganda (av det latinska propagare, 'fortplanta', 'utbreda'), är ett meddelande eller en framställning som är avsedd att föra fram en agenda. Den som sänder budskapet är som regel part i målet. Syftet är inte att informera utan att påverka, och innehållet brister ofta i saklighet, och/eller är avsiktligt ofullständigt eller rentav falskt. Termen avser framför allt politiska kampanjer och budskap. Ordet har på svenska liksom i de flesta västerländska kulturer en starkt laddad innebörd, även om det ibland kan ses som ett positivt ord – som regel är propaganda ett positivt epitet bara under förutsättning att en person samtycker till innehållet i det meddelande som avses. Innebörden skiljer sig något i olika länder och språk trots att ordet är mycket internationellt – i brasiliansk portugisiska och sydamerikansk spanska avses till exempel som regel betydelsen "reklam".

Så hur ska man då tolka lappen som delades ut i brevlådorna igår? Saklig eller propaganda?

Lappen kom strax innan hyresgästföreningen höll information med P-O Boggren som gäst, om hur en ombildning går till och om framförallt de ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt där man ser mycket man helst skulle vilja slippa se. Det är var och en fritt att säga ja eller nej. Och när man har tagit detta beslut att börja vilja ombilda, så verkar vi människor tappa all rim och reson.

En del vill ombilda för man upplever att hyresvärden inte sköter det åtagande det har och är attraherade av den kollektiva demokratiska tanken att gemensamt besluta om sitt närområde och hem. Nu fungerar allmännyttan faktiskt som ett stort kollektiv. Även som den ska drivas affärsmässig. Så är det vi Stockholmare som äger allmännyttan. Inte politikerna, de representerar oss.  Allmännyttan är unik med där vi som bor har avtal om boinflytande, och i lagen inskrivet inflytande. Det har man inte som hyresgäst hos en privat värd, som en bostadsrättsförening är. Även i bostadsrättsföreningar är det inte alltid enkelt att få sin röst hörd, det gäller att man får en majoritet med sig på besluten. Många är de som fått flytta från sina områden t ex på söder då mer resursstarka medlemmar flyttar in som inte har några problem med att höja avgifterna med 500 kronor i månaden för att bygga bastu, göra förändringar som höjer säkert livskvaliten för några men tvingar andra att flytta för de har inte råd att bo kvar, eller ta en inneboende om man har plats.

Det må vara trögt ibland med samtalen med våra förvaltare, och våra allmännyttiga bostadsbolags personal kan ibland upplevas som de behöver utbildning i vad de har för uppdrag och åliggande som ett allmännyttigt bolag. Genom att vara med och påverka genom att sluta samman och driva frågor gemensamt kan man som hyresgäster göra mycket. De flesta av oss boende är och har varit rätt nöjda. Är vi inte nöjda med hur fastigheten sköts så finns det möjligheter att t ex med juridisk hjälp driva ärenden, eller påverka hyresförhandlingarna att bolagen inte kan ta ut flera procent hyreshöjningar utan att ha skäl för det. Underhåll av fastigheten ingår i hyran och ska inte betalas med stora saneringar, där hyresvärden gör mycket, mycket mer än vad som efterfrågas. Kan höja hyran ännu mer för de försöker påvisa standardhöjningar. Så som de vill i en annan grannfastighet, där det är underhåll föreslagen, men med ett tillägg att flytta köken så att sittplatsen hamnar vid fönstret. Några tycker kanske det är värt 15 % i hyreshöjning. Många klarar inte av det. Vad de som inte klarar av den höjningen ska ta vägen är oklart. När jag tittade häromdagen fanns det 81 st lediga lägenheter hos bostadsförmedlingen.

Nå i området det berör, Huvudskär och Grimskär, så upplevde en trogen hyresgäst att underhållet blivit mycket sämre. Det kan jag med uppleva och genom samtal med Svenska Bostäder så upplever de det med. För varför ska de satsa på underhåll när de inte vet om de for fortsätta att förvalta byggnaderna för att det är ombildning på gång? Detta är en ond cirkel.

I media har det vittnats om att bo i bostadsrätt handlar inte bara om att äga sitt boende, om arv, lån och direkt inflytande. Det handlar om att bilda ett fastighetsbolag tillsammans med sina grannar. Att driva ett mångmiljonföretag som inbegriper något av det käraste och tryggaste vi har (vi som har den turen) vårt hem. Det må vara en engagerad brf-styrelse som driver igenom en ombildning, men det är ett faktum att de flesta som varit med och drivit igenom om en ombildning inte bor kvar inom ett år. Bor de nu kvar så kan andra saker hända så skulle jag vara med om en ombildningsförsök igen så skulle jag inte lita på den om det inte stod folk i kö för att få sitta i styrelsen. Erfarna kunniga och intresserade samt kunna hantera konflikter. För konflikter är det när det gäller vårt boende när vi bor så tätt på varandra. När mitt tak är en annans golv. När min tonårings klasskamrater hänger på gården, när mysiga grillplatsen som är en glädje en varm sommarkväll, ställer till problem för den som bor precis bredvid som aldrig kan ha öppet för att det ständigt grillas Och när grannens son är psykiskt sjuk och sprider sitt illmående till alla runtomkring så barnen inte kan vara ute och leka.

En hyresgäst i en bostadsförening har inte samma rättighet som en hyresgäst i allmännyttan. Besittningsskydd javisst. Och rättigheter. Men absolut inte samma rättigheter.

Så vad är propaganda, och vad är sunt förnuft?

Jag uppmanar alla som står inför ombildning att sätta sig in i regelverket kring bostadsrättsföreningar (och allmänytta). Gör en ordentlig analys. Vad är fördelarna och vad är nackdelarna. Tänk ett steg längre. Hur håller vi ihop vår granngemenskap oavsett hur resultatet blir vid en eventuell köpstämma. Ett av våra viktigaste kriterier för att vi ska vara nöjda med vårt boende är att vi känner oss trygga i vårt område. Så det är en utmaning att hålla tonen från alla läger, särskilt om man inte kan mötas och förstå varandras synpunkter. Det går inte att komma ifrån att en ombildningsförsök kommer upplevas mycket skrämmande av

ps. om jag ska vara välvillig så är lappen en travesti på en utskick från hyresgästföreningen.

No comments:

Post a Comment