Monday, May 2, 2011

Barbro efterlyste bostadspolitik i 1:a maj talen

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman efterlyser i sin blogg bostadspolitiken. Kan nog tycka att det är förvånadsvärt tyst på den fronten. Och de utspel som gjorts av t ex Veronica Palm, mer lämnat frågetecken än svar.

Nu har jag har inte läst Juholts tal, och under Weidelich tal så var det så roligt att träffa gamla bekanta att jag glömde bort att lyssna. Dessutom träffade jag Hyresgästföreninges Syd-Ost ordförande, och vi stod och pratade lokala frågor som Söderortsvisionen, som kommer dra igång i Bagarmossen och Fagersjö som nästa steg. Och talen är ibland lättare att läsa än att höra. Bostadspolitik lär bli en allt hetare fråga så snart får väl politikerna inte skjuta undan frågan med uttalanden som att "det är komplicerat".

Vad jag hörde i vimlet var det en hel del om kollektivtrafik och tåg som inte funkar.

I Reflexen tidigare på 1:a maj hade  vi besök av Bengt Göransson. Där kom frågan upp.

Även om inga lösningar presenterades så tog Bengt upp vissa arbetsområden
- barnfattigdom, med ökade klyftor i samhället
- att Stockholm växer med 30 000 om året. Till 2010 har Stockholm växt med ett Malmö. Och hur ska vår stad fungera då? Var ska folk bo?, hur ska samhällservice (som vård, skola etc) fungera? Och VAR ska folk bo och HUR?
- vilket samhälle vill vi ha?

Och att ansvaret inte är någon annans än vårt. Alla har vi ett ansvar att vara med och påverka det samhälle vi vill ha.

Det blir två vägar.
- Antingen satsar vi på valfrihet. Och gör att var och ser över sitt. Ombildning av allmännyttans hyresrätter är ett av de vägarna.  För hur kul ar det egentigen att bo i en "gated community"?
- Eller så satsar vi på frihet och bygger så att alla får möjligheter. Där du och jag är fria att välja en boendeform som passar oss. Där det finns möjligheter för en blandad stad, med olika människor med olika behov. Och till detta behövs politiska beslut.

Tidningen Stockholm City har en artikelserie om Hållbarhet idag med  FN-experten Lars Reuterswärd som berättar vart staden borde vara på väg ”Livet är lättare i en tät stad”.

Imorgon börjar utställning om nya Slussen. Sista striden om Slusen skriver Svd. Inte helt enkelt att hitta informationen, men här är öppettiderna:

Utställning om framtidens Slussen

Välkommen att besöka utställningen om nya Slussen på Sjömanshemmet, Peter Myndes Backe 3,  under perioden 3 maj - 19 juni. Utställningen visar Stockholms stads slutgiltiga planförslag för framtidens Slussen – en plan som många stockholmare bidragit till genom att lämna synpunkter under tidigare samråd.

Öppettider:måndag-onsdag, fredag kl. 12 - 18
torsdag kl 12 - 20
lördag-söndag kl 12 -16
Utställningen är stängd torsdag 2 juni samt lördag-måndag 4-6 juni.

Utställningen är bemannad och under helgerna finns dessutom representanter från projektledningen på plats för att svara på frågor. (publicerat: 26 april 2011)

Tyck till!! Annars gör någon annan det.

No comments:

Post a Comment