Wednesday, September 30, 2009

Avslag på ansökan om förlängning

Brf Understen ansökte efter den inställda köpstämman måndagen den 21 september 2009 om förlängning av anbudstiden hos Svenska Bostäder. Och fick avslag.

Brf Understen skriver på sin hemsida:
"Svenska Bostäder har avslagit vår ansökan om förlängning. Det blir därmed ingen mera köpstämma och möjligheten att köpa våra lägenheter är därmed förlorad. Vi vet inte om det kommer att finnas någon möjlighet i framtiden att få köpa men möjligheterna idag bedöms inte som särskilt stora.

Köpstämman blev inställd p.g.a. för få deltagare. Det kom endast 92 st röstberättigade inkl. de lämnade fullmakterna."

Det var ett skönt besked. För oss som inte önskar bostadsrätt.

Bo-Göran Knutes, ordf i Brf Understenen undrar på deras hemsida:
"Hur kan vi säga nej till detta? Jag tror att många inte nåtts av en korrekt information, inte har förstått hur oerhört fördelaktigt detta är. Eller är det så många som tror att de inte har ekonomi att köpa? Eller så många med starka ideologiska skäl? Hur kan annars en välinformerad och tänkande människa säga nej till detta? Har vi inte alla en strävan efter att få det bättre? Hjälp mig att förstå."

Det finns många skäl varför man tackar nej, eller ja. Och vi har ingen skyldighet att motivera varför.

Bostadsrätt må vara bra för en del, men inte för alla. Visserligen kan nog flera vittna om att det upplevts som rätt tyst från Brf Understenen under flera år. Tror dock att vi boende har övervägt för- och nackdelar innan vi tagit våra beslut, som tänkande människor. Att välja bostadsformen bostadsrätt är ju inget nytt. Det valet har funnits länge. Det finns många bostadsrätter att köpa för den som vill. Så det är nog inte bara bristande infromation, för bara information hjälper inte alltid för att få andra att göra som man själv vill. Det var dock bra att bostadsföreningen till slut öppnade en hemsida med information.

"Har vi inte alla en strävan efter att få det bättre?"

Att de flesta av oss önskar att bo kvar i Svenska Bostäders regi. Betyder inte att vi inte bryr oss om vårt boende i Understen 1 och Kärrtorp

En del av de boende har varit nöjda som det har varit efter vad jag hört på mötena. Och andra vill ha förbättringar. Tydligast är väl bristen av hjälp från Svenska Bostäder under den tid som det varit försök till ombildning. Som t ex gårdsupprustningen som var planerad som lades i malpåse tills Svenska Svenska Bostäder inte visste om området skulle säljas eller inte.

Nu hoppas vi att det är ett av de åtgärderna som upptas skyndsamt. Att få det bättre är möjligt även som hyresgäst i Svenska Bostäder. Särskilt som vi nu är många som fått kännedom om en del av problem som mögellukt i en del trappuppgångar.

Nu gäller det att tillsammans, vi boende i Understen 1, sätta fart på Svenska Bostäder så att de tar itu med underhåll som legat nere under ombildningsförsöket och andra åtgärder som attenskilda hyresgäster inte fått gehör för. Eventuellt kanske läka en del sår.

Förhoppningsvis kan det bli som vid en del andra områden. Mycket bättre stämning och att vi tillsamman kan göra skillnad.

2 comments:

  1. Ja, skönt att det blivit ett avgörande. Och viktigt att vi sluter oss samman o blir aktiva på de sätt som är möjliga / både genom nätverk för gårdarna Understen 1 o genom hyresgästföreningens lokalavdelning ( LH Arkö ).

    Jag ser fram emot informella möten, kanske fester ( Understen snart 60 år !! ) och aktioner, för att få mer gensvar från SVEBO.

    ReplyDelete