Tuesday, September 29, 2009

SBC – Sveriges Bostadsrättsföreningars Centralorganisation

SBC är en organisation för bostadsrättsföreningar som just nu agerar för att det ska bli ännu lättare för bostadsrättsföreningar att ombilda sina hyresrätter till just bostadsrätter.

Idag krävs det att 67 procent av ytan vill köpa loss en fastighet och istället driva fastigheten som bostadsrätt för att det ska ens komma på tal. Sen återstår ju att  få lån godkända från banker och låneinstitut.

SBC skrev härom dagen ett brev till Kommun- och finansmarknadsminister
Mats Odell med en önskan om att göra det lättare att ombilda till bostadsrätt. Femtio procents majoritet önskar de. Skrämmande tanke. Fast å andra sidan så tror jag bankerna vill ha större säkerhet. Särskilt idag.

Det är intressant och läsa om vad det skriver i sin blogg. Som att en förening som försöker tillvarata sin medlemmars intressen jämförs med en gerilla.

Vi får inte glömma bort att bo som rest-hyresgäst är inte riktigt samma sak som att bo kvar som hyresgäst i allmännyttan. Du som hyresgäst har självklart din besittningsrätt kvar och det finns ett visst skydd för att hyrorna inte ska skjuta i höjden. Mycket annat går inte att förutspå. För den nya "hyresvärden" är helt oprövad. Inte så konstigt att hyresgäster och medlemmar i hyresgästföreningen är oroliga och undrar, samt vill ha insyn.

No comments:

Post a Comment