Sunday, September 12, 2010

Ombildningskriget

Sitter här och vet fortfarande inte riktigt hur jag ska sammanfatta förra måndagens möte med våra lokala stadsdelspolitiker.

Men på frågan om ombildningar och ombildningsförsök så verkade trots allt alla politiska partier vara överens om att sätt som ombildningsprocessen inte riktigt följt de önskemål om hur det ska gå till utan skett på rätt vidriga sätt. Och det finns vissa ambitioner att styra upp det, fastän de styrande partierna idag verkar rätt nöjda med den funktionen de tillsatt. Jag kände ett visst hopp, att det fanns en ny vilja att lyssna på oss som varit med vid ombildningsprocesser. Att fusket måste bort och tonen hyfsas. Och kanske, kanske, kanske en förståelse att en ombildning sätter igång mycket starka känslor hos oss människor vilket kanske gör att tongången blir bitvis hård för det handlar om värderingar, drömmar både om boende (och genom den rabatt Stockholm säljer ut sitt kapital med) att förverkliga drömmar om ett annat boende eller drömmar att vara med att styra sitt boende genom ägandet och lokal demokrati med sina grannar. Men för andra kan det vara ett stark känsla av trygghet, att slippa engagera sig i sitt boende. Att ha med ett professionellt bostadsbolag att kontakta än sina grannar som är amatörer på fastighetsförvaltning och en betydligt mindre ekonomisk enhet ifall det skulle hända något drastiskt

Hoppas att om de borgerliga kommer fortsätta styra fyra år till att de verkligen sätter sig ner och skapar ett rättsäkert regelverk. Och lyssnar och erkänner att det finns problem.Och försöker styra upp det mer än prata valfrihet. Hur valfritt är det egentligen?

Vem har sagt att det ska finnas femtio-femtio i varje stadsdel, som är en av de borgerliga alliansens vallöften? Varför då? Hur gör man i områden som nu är villasamhällen. Trycker man in ett par höghus. Twin towers goes Stockholm? Där ett i rättvisans namn är hyresrätter och det andra bostädsrätter? "Rättvisa" i våra bostadsområden går bara åt ett håll och det är områden där det är stora områden med hyresrätter!

Vänsterpartier säger helt nej till ombildningar, Miljöpartier är mer positiva men då ska det vara att hyresgäster vill och det ska vara lokalt förankrat. Socialdemokraterna vill att det ska införas en "notarius publicus", det ska krävas 75% ja vid en omröstning och en måtta med hur många omröstningar som ska kunna genomföras.

KD pratade om ägarlägenheter, där det i nuvarande direktiven endast kan gälla nybyggnad. Men där representanten fick det att framstå som ett hus skulle kunna ha blandat boende, några hyreslägenheter (kommunala?) och sen några lägenheter. Ursäkta tror inte det kommer att fungera. Vad kan ägar lägenheter innebära för en överhettad marknad som stockholm. Vi kommer säkert får se personer äga lägenheter och hyra ut till andra. Många små privata hyresvärdar. Hur låter det?

Jag önskar iallafall att alla politiker och andra politiskt aktiva i partier tar sig tid att läsa Kent Wrenes bok Du sköna hem. Här bjuder han på ett bearbetat utdrag av sin bok. Eller gå på ABF seminariet imorgon.

No comments:

Post a Comment