Monday, September 20, 2010

Segregationen ökar i samhället

Ja det är ju ingen nyhet, men det finns även forskning på det som Karin Hedins vid lunds universitet.

Ny studie visar ökad segregering i svenska storstäder

Valt må vara över för denna gången. Valdeltagandet för vårt område har ökat med ca 5 %, det är glädjand. Ca 80 % röstar. Vi ligger 15 % efter området Enskededalen/pungpinan men skyhögt över Bagarmossens Byälvsvägen där bara 62 % röstar.

Om vi med våra krav och önskemål ska bli hörda så krävs helt enkelt att vi röstar. Eftersom valdeltagande i andra bostadsformer röstar i högre grad så kommer deras röster bli mer hörda. Det är fyra år till nästa år. Hög tid att samla kraft, tänka på idéer. Om fyra år kommer som läget ser ut bostadskrisen forfarande vara ett hett ämne, om inte hetare. Det oavsett vilken politisk majoritet som suttit i Stadshuset. Antalet nybyggda bostäder är ungefär det samma. Det var på vilket sätt det skiljde.

Det vi nu vet är att det finns en majoritet som förespråkar att i varje del av Stockholm ska det vara 50 procent hyresrätter och 50 procent bostadsrätter. Det är överordnat bygga nya bostäder. Och bygga billiga bostäder. Så till hyresrätter som en stor del av har råd med kommer köerna öka. Svarthandel kommer att öka. Barn med föräldrar som kan hjälpa till som borgenär, inteckna hus och bostadsrätter som stigit i värde kommer ha tillgång till bostadsrätter. Inga tecken till vilja att minska segregationen finns.

Valfrihet är en paroll som brukar nämnas flitigt i den stora omvandlingen. Valfrihet för alla? Nej för den som har råd.

Artikel i Fastighet & Bostadsrätt och i Hem & Hyra Rika bor med rika

No comments:

Post a Comment