Thursday, March 17, 2011

Beskylla hyresgäster från att fuska....



Jo, det har förekommit fusk vid ombildningar eller ombildnings försök. Tragiskt, men så verkligheten.Och att våra hus är till salu, betyder inte att man måste tacka ja Det har säkert även begåtts övertramp av de som blivit arga, rädda och frustrerade när man levt under ett upplevt hot att ens boendeförutsättningar drastiskt ska förändras. Det är att beklaga det med.

Så visst vi är flera som varnar för att det förekommer fusk, att man vid ombildningar ska vara vaksamma för det. Är det fel? Precis som att man varnar någon för att köpa bil på blocket? Det kan bli bra men det kan bli tokfel med. Så man som kund har ett eget ansvar. Och särskilt som bostadsrättsspekulant eller rättare sagt fastighetsbolagspekulant. På ett helt annat sätt än att vara hyresgäst.

Se det som konsumentupplysning där de flesta av oss ägnar timmar åt att stödja andra. Det är ju inte så att vi som har erfarenheter från hela staden, tvingar oss ut. Utan ofta blir tillfrågade att komma för att det finns boende som vill veta vilka fallgroparna är. Att se bakom ekonomiska rapporter, ställer frågor som man själv lokalt får ta reda på, och visar på olika situationer som förekommit som man bör vara vaksam på. Så ett av syftet med nätverk som dessa är att stå emot det informationsflödet om allt kommer bli guld och gröna skogar bara för att man bor i bostadsrätt eller argument som social misär ifall du vill bo kvar i hyresrätt.

Om vi som varit engagerade lokalt där vi bor, hjälper andra är väl inget fel? Det är väl en fin hederlig solidarisk tanke. Dessutom är så länge huset ägs av allmännyttan vår gemensamma egendom. Och många av oss arbetar med boinflytandefrågor och det är viktigt att det finns ett lokalt arbete. Men som en del boende sa hos oss. Jag vill inte ha bostadsrätt: Jag är bra på att bo, och dessutom så fanns inte förtroendet för de som satt i brf:s styrelsen. Vilket var en förtroendeklyfta som de själva skapat. Dessutom är det många av oss som arbetar för att reglerna från Stadshusets sida ska bli tydligare. Just nu är det luddigt, vilket ger utrymme till konflikter vilket är djupt tragiskt. För vi är ju grannar och trygghet i vårt boende betyder mycket för oss människor.

Och självklart ska bostadsbolagen granskas med.

Du som är medlem i ett politiskt parti. Du har säkert upplevt att alla ens hjärtefrågor kanske inte står "partiet" lika varmt om hjärtat. Ibland känner man sig rentav motarbetat.  Men att hyresgästföreningen står för att utveckla och bevara hyresrätten är väl naturligt? Vi är många som tycker om den boendeformen, och vill gärna sprida den till alla de som står i bostadskön som längar efter att slippa hoppa fram i andrahand, få ett boende som passar ens livssituation och med en hyra som är rimlig utan motkrav att man måste gå till banken för att låna för att ha råd att bo.

Behövs det bostadsrätter, så kanske du och andra som önskar bo i bostadsrätt ska uppvakta Riksbyggen, HSB och andra bostadsrättsbyggherrar att bygga i våra områden? Plats har vi har vi i vårt område.

No comments:

Post a Comment