Wednesday, August 17, 2011

Man ska inte skriva i affekt har jag lärt mig

...så det blir en kort bloggpost. Fast jag skulle vilja skriva mycket, mycket mer.

Lokala hyresgästföreningen Arkö skriver om vad som är på gång, mediarapporterat i vårt område.

LH Arkös blogg

Vi vill klaragöra. Protesterna nu handlar inte om bostadsrättsförening. Det har vi lagt bakom oss.

Kan förstå att Berhold Gustavsson (m) styrelseordförande i Svenska Bostäder tycker vi är lite besvärliga, och nästan uttrycker sig att vi skulle lägga när kampen SVT ABC-nyheterna 16 augusti). Vi kanske är lite besvärliga som inte lyder utan tror på vår rätt att påverka? Så här i Kärrtorp är vi ett gäng som tror på vår rätt att påverka:

- Vi protesterar mot ombildningar,
- vi protesterar mot att säljas till privat hyresvärd och 
- vi har försökt få i gång uteblivna renoveringar - som den treårsperioden vid ombildning då vi var utan underhåll, inställd planerad gårdsrenovering och vi hamnade längst ner på alla listor om renoveringar. Dock HAR saker gjorts. Takisolering, källarmålning och städning. Våra lägenheter kostar inte Svenska Bostäder alls så mycket i den omfattning som läggs på renovering. Så om Svenska Bostäders avkastning inte är god, så beror det inte på vårt kvarter. Tvärtom. Inte ens med en akut fönsterrenovering, snygga till gården i Understen (Vikstensvägen har fått fint) och justera värmeväxlare så torde vårt område generera vinst. Primula är väl inte dumma heller. Eftersom det finns en politisk och ideologisk vilja att allmännyttan ska säljas så är det köparens marknad.

Nu är det så att många av oss tycker väldigt mycket om vårt sätt att bo, att vi kämpar och är på "krigsstigen" är för att vi tycker om Svenska Bostäder. Även när de inte verkar tycka om oss. Och bråkar vi är det för att vi vill att Svenska Bostäder ska bli bättre! (ja ungefär som när man är tonårsförälder).

Och stockholmspoltiker - avsett partifärg ska se att vi verkligen uppskattar allmännyttan. Politikerna företräder trots allt oss medborgare. De är till för oss, inte vi för dem.


Sara, har blivit intervjuad i DN  Hon kan snuvas på 17 år i bostadskön

Jag vill tydliggöra att försäljningen av våra hem omfattar så mycket mer.
 - Boinflytande - Primula Byggnads AB har inget boinflytande avtal. De vill sköta det "lokalt" . Vi betalar nu en del av vår hyra till boinflytande. Får ni hyressänkning i motsvarande grad tror ni? I allmännyttan är boinflytandet lagstadgad.
- tvättstuga. Det finns ingen tvättstuga i området. Den är hos Svenska Bostäder. Lokaler i markplan är det ont om, och tvättstuga i källare....nej tack!
- insyn - vi har tillgång till dagordning, styrelse, kommunfullmäktige.
- framtid - en privat värd kan sälja bolaget vidare imorgon utan vi kan göra ett dugg.
- andra kommuner har andra lösningar när man säljer kommunala bostadsbolagen, att man får stå kvar i allmänna kön några år eller varför inte föra över hela interna kötiden då vår kö är gemensam med den ordinarie Bostadsförmedlingen?

No comments:

Post a Comment