Friday, August 12, 2011

Spelar de monopol i stadshuset?

Styrande i stadshuset pratar om aktiv fastighetsförvaltning i stadshuset, vi pratar om våra hem, våra val att bo i allmännytta och en lag som från årsskiftet lagstadgar boinflytande i vårt boende i allmännyttan. Men lagar för lagstiftare kanske bara är till för att användas om de passar ens egna syften?

Svenska Bostäders affärsidé
Svenska Bostäder ska ha ett varierat och attraktivt fastighetsbestånd för uthyrning till boende och verksamheter i Stockholm. På ett engagerat och affärsmässigt sätt skapar vi individuella och trygga lösningar för långsiktiga kundrelationer. 
 
Långsiktiga kundrelationer? Inte med oss i 1052 lägenheter i Bredäng och Kärrtorp iallafall. Vi i Understen 1, som för knappt två år sen hade omröstning om ombildning till bostadsrätt. Men där en majoritet var för att vi vill bo kvar i allmännyttan. Vi är en del av Stockholm, är stolta över Svenska Bostäders historia i Kärrtorp och trivs där vi bor. Nära både stenstaden och skogen.

Många är vi som försöker ta reda på mer, skriva insändare, debattartiklar och både fråga och ifrågasätta hur och varför?

Sara skrev till Joakim Larsson (m) ansvarigt borgarråd i Stockholms stad, och fick följande svar häromdagen:

Bästa Sara,

Jag vill börja med att tacka för ditt brev samt be om ursäkt att svaret dröjt. Mitt namn är Charlotte Lundqvist och jag jobbar som biträdande borgarrådssekreterare hos borgarrådet Joakim Larsson. Jag har blivit ombedd att besvara dig.

Jag har full förståelse för att de boende har många frågor och känner viss osäkerhet inför Primulas övertagande av Svenska Bostäder fastigheter. Det är därför det är olyckligt att den informationen som delats ut till de boende delvis varit bristfällig. Under det informationsmöte som Svenska bostäder och Primula anordnade så lät man dock alla boende komma till tals och ställa sina frågor innan mötet avslutades. För oss är det viktigt att alla boende har fått ställa och fått svar på de frågor som de kan tänkas ha. 

Många boende är upprörda över att de inte informerats tidigare. Det kan jag förstå samtidigt som det, vid fastighetsaffärer, ej är möjligt att offentliggöra innan affären är klar. Det gäller såväl inom allmännyttan som mellan privata fastighetsägare.

Från Stadshusalliansen sida är det viktigt att Stockholms stads kommunala bostadsbolag bedriver en aktiv fastighetsförvaltning, vilket bland annat innefattar att köpa och sälja fastigheter men även att se efter och underhålla det egna beståndet. Det är vad vi gick till val på. Jag har haft kontakt med boende som oroar sig för hyreshöjningar och försämrad service. Så är det naturligtvis inte.  När vi genomför beståndsförsäljningar är vi noga med att den nya fastighetsägaren är en långsiktig och seriös fastighetsägare. Det har vi bedömt att Primula är, vilket vi bland annat baserar på deras förvaltning av de fastigheter i Blackeberg som de köpte av Stockholms stad 2009. 

Vi är medvetna om internkön och de problem som medföljer vid försäljningen av fastigheterna. Även om Primula inte har ett lika stort fastighetsbestånd som Svenska bostäder så har de möjligheter att vara behjälpliga vid eventuella lägenhetsbyten. Primula har i många fall en bättre möjlighet att göra individuella behovsbedömningar inom sitt eget bestånd i syfte att hitta en lösning som alla kan vara nöjda med. Även Primula kan erbjuda lägenheter i innerstaden. Vi har diskuterat den frågan och de har en öppen inställning till detta.

Det kommer vara möjligt att byta lägenhet fram till dess att affären går igenom, vilket sannolikt kommer att ske framåt senhösten. På dagens öppna bostadsmarknad finns det dock flera olika möjligheter för den som vill byta sin lägenhet vilket gäller oavsett om man har privat eller kommunal värd. Ett sådant forum som jag rekommenderar är www.bjornsbytare.se.

Antalet lägenheter som förmedlas genom Stockholms stads bostadsförmedling har ökat för varje år under hela 2000-talet och på senare år har ökningen varit som störst. Det beror främst på att antalet privatvärdar som ansluter sig till bostadsförmedlingen hela tiden ökar och således kommer fler till dels. Primula är en av de privata värdar som anslutit sig till den bostadsförmedlingen.


Med vänliga hälsningar

Charlotte Lundqvist
Biträdande borgarrådssekreterare 

4 comments:

  1. Varför tar inte hyresgästerna i Bredäng och Kärrtorp chansen nu genom att bilda bostadsrättsföreningar och köpa fastigheterna själva?

    Fastigheten Amaranten 3 ska säljas för cirka 77 miljoner kronor och den är på drygt 10 000 kvadrat. Det ger ett pris på cirka 7500 kronor per kvadratmeter. En trea på 65 kvadrat skulle då kosta 487 500 kronor. Räntekostnaden på detta blir cirka 1000 kronor per månad. Till det kommer driftskostnaden så klart.

    Poängen är att fastigheten säljs ganska billigt och en BRF har förtur. Använd den!

    Det är dock ganska bråttom att bilda BRF:s.

    ReplyDelete
  2. 1. De flesta av oss vill hyra
    2. Att vara hyresgäst hos en brf, är ett sämre alternativ än en privat hyresvärdsvärd
    3. Ja de finns de som föredrar brf framför en privat värd eller allmännyttan i vårt område
    4. För att få ombilda vid en försäljning, så måste det ligga en intresseanmälan inne och då kan det bli fråga om hembud. Den brf som verkade i vårt område hade inte gått tillväga på detta sätt.
    5. Svenska Bostäder och Primula har redan skrivit kontrakt, men affären är för stor för Svenska Bostäder att själva ta beslut om. Det är trots allt Stockholmarnas egendom som säljs ut så är det kommunfullmäktige.

    Så det handlar inte om brf eller inte utan att vi vill vara hyresgäster i allmännyttan som vi har valt och har skrivit kontrakt med!

    Med vänliga hälsningar från Kärrtorp

    ReplyDelete
  3. 1. Jo men om alternativet är försäljning som nu bör detta kunna omvärderas.

    2. Varför då? Inget säger att en privat hyresvärd är bättre. Min beräkning ger en månadskostnad på 3000 kronor (1000 ränta, 2000 kronor drift för 65 kvadrat) med priset 77 miljoner kronor. Det är en besparing på cirka 3000 kronor per månad mot nuvarande hyra.

    3. -
    4. Nej men det är väl bara att göra om och göra rätt?

    5. Det spelar ingen roll. Avtalet förutsätter att kommunfullmäktige godkänner försäljningen. Och det kommer de att göra trots protester.

    Ställ valet såhär istället. Bilda BRF och begär hembud. Sedan får vi se vad som händer.

    Allt är inte svart eller vitt. Svenska Bostäder kommer sälja oavsett. Frågan är vad nuvarande hyresgäster vinner mest på.

    ReplyDelete
  4. Hembudstiden är förbi. Jurister är vidtalade. Bostadsrätter inte aktuellt i detta fallet.

    Vänliga hälsningar från Kärrtorp.

    ReplyDelete