Sunday, October 25, 2009

Mötesrapport från söndagsträffen

Lite om vad vi pratade om ikväll.

Fönster, fönster, fönster
Visst är det upp till var och en att kontakta bovärden som många även har gjort. Nu verkar det dock som om vår bovärd Tommy ha extremt mycket att göra så många väntar och väntar på att han ska återkomma. Vi tror det är viktigt att visa att fönstren inte är några enskilda problem. Det är hos många av oss har färgen försvunnit och kittet lossnat. Vad händer om fönsterkarmen ruttnar? Då kanske det behövs ännu större investeringar och byte av fönster.

Vi håller på att samla in hur bedrövligt det är med vissa fönster. Främst i söderläge. Undertecknad blev rätt förskräckt när jag tog en egen koll fönstren. Foto kommer när det blir ljust. Flera är på gång att skicka in foton. Gör det du med!

Har du möjlighet att ta ett digitalfoto på ditt fönster i vårt kvarter. Skicka det till oss så att vi kan använda det. Vill du ha hjälp med att ta ett foto? Då har Gunnar lovat att hjälpa till.

E-post: understensbloggen@gmail.com
Telefon till Gunnar, 08-6493766

Trappstädning
Många är missnöjda med trappstädningen. Dags för storstädning. Sker det? Eller är det bara den veckostädning som sker? Vad säger egentligen avtalet mellan Svenska Bostäder och den entreprenör de anlitar? Idel frågetecken. Vi ska försöka reda ut vad som gäller. Så i denna fråga lär vi återkomma.

Lukten i trappuppgångarna 23 och 25

En följetong genom årtionden. Efter att ihärdiga hyresgäster försökt göra Svenska Bostäder uppmärksamma på problemet. Så tog det tre-fyra år innan Svenska Bostäder reagerade. "Råttor i kloaken" var det stående svaret. Till tidningsutdelaren lämnade en lapp och vägrade dela ut tidningen. Det var inte råttor. Det var flera brott på kloakledningen under huset. Gamla hus, sättningar och kanske den ökade trafiken på Kärrtorpsvägen? Det var mellan 1993 och 1996 som inget hände. Sen lagades dock rören. Så nu är rören lagade med skiten inkapslat under huset. Och lukten finns kvar. Något bättre när det är kallt ute. Värre och hemskt när det är varmt ute.

Hyresgästerna kompenserades då med  en engångssumma för 1000 kronor. Nu har åren gått. Och Svenska Bostäder kanske hoppades att lukten skulle mattas av. Men det var mer de boende som blev matta. Utvecklingen går trots allt framåt. Kanske finns det bättre tekniker att åtgärda idag. För även om rören är lagade så finns ju problemet med lukt kvar. En lukt som inte bara är i trappuppgången utan letar sig in i lägenheterna. Borde vara dags att ta tag i. För er som inte bor i dessa trappuppgångar. Gör gärna ett litet studiebesök.

Kanske är det problem i fler trappuppgångar? Hör av er, det gäller att agera. Tillsammans.

Behovsstyrt lägenhetsunderhåll
Frågan väcktes. Vad betyder det? Vems behov är det som styr? Vad händer om hyresgästen och bovärden (som kommer och besiktigar) inte överens. Kan man överklaga?

En bakgrund är att i en förhandling så förhandlades det om sänkt hyra, medans det dåvarande underhållssystemet ändrades. Det verkar oklart för många hur det fungerar och om det fungerar. Även för mig. Svenska Bostäder skrev iallafall på deras hemsida om hur de tänkte att de skulle fungera i samband med förhandlingen var kvar.

Information till hyresgäster i portarna
Tyvärr verkar det så att både våra, och t ex Hyresgästföreningens lappar tas bort på anslagstavlorna som finns uppsatta i trappuppgången. Det är information till dig som är hyresgäst i Understen 1. Det är jättebra ifall vi har grannar som tar bort och städar tavlorna när informationen är gammal. Det tackar vi särskilt förr. Men information om möten öppna för alla kan väl få sitta kvar till mötet har varit?

Hyresgästföreningen Arkö. Bjuder in till Bomöte för alla hyresgäster i Understen 1, och Eggegrundsvägen och Gåshällsvägen (rätta mig ifall jag har fel).
På dagordningen:
  • Verksamhetsplan 2010
  • Rapport från budgetmöte
  • Inför årsmötet
  • Julbordmöte
  • Övriga frågor
Mötet börjar 19.00. Med fika från 18.30.



Allt är inte eländes elände. Vi har ju trevligt med. Gott kaffebröd, kaffe, äppeldricka och te. Och prat om vårt områdes historia. Hur löstes saker förr? Hur gjorde man med barnvagnar när det var minst 10 barn i varje port. Om att Ulf Lundell spelade in sin första demo i en skrubb i 23:an. Om ett gäng barn uppväxta i området för ett par år sen hade en träff och gick och tittade runt här på sitt barndoms kvarter. Kul!

Och så har vi Annelie som söker grannar att gå stavgång med en till två gånger i veckan under dagtid. Maila till bloggen så får du hennes telefonnummer. Bra tips i Expressen häromdagen om att få mer ut av sina steg när man promenerar.

Nästa grannmöte är nästa söndag kl 19.00 i träfflokalen 47, nb. Vi försöker hålla mötena till en timme (men hittills har det blivit 1½).Välkommen!
/ P

No comments:

Post a Comment