Wednesday, October 28, 2009

Trendigt med hyresrätt!

Allt går i vågor.

Metro skriver idag om att Hyresrätten gör comback! Klickar du på länken kan du läsa på sid 4. Men bilagan tar lång tid att öppna. Så jag tar mig friheten att klippa in artikeln här.

Hyresrätten gör comeback i Stockholm
Finanskrisen tog död på bostadsrättsmarknaden
I dag vill allt fler hyra sin bostad
Av de lägenheter som byggs är 69 procent hyresrätter

Hyresrätten är på väg att göra comeback i lågkonjunkturen. Vinden har vänt och i dag byggs klart fler hyresrätter än bostadsrätter.
– Efterfrågan på bostads - rätter och småhus föll dramatiskt under andra halv - året i fjol vilket har gjort att hyresrätten har fått mer luft under vingarna, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket. Av de närmare 3 000 nya lägenheter som påbörjades under första halvåret i år var 69 procent hyresrätter, visar siffror från SCB.

I fjol var andelen 22 procent under motsvarande period. Skiftet beror främst på en kraftig nedgång för bostadsrätterna, men också på en reell ökning från knappt 1 300 till över 2 000. Pressade byggpriser är en bidragande orsak, och dessutom finns exempel på projekt som var tänkta för hyres lägenheterna, som bostadsrätter men som gjorts om till hyreslägenheter. Nästa år väntas bostadsbyggandet gå upp med 25 procent. Efterfrågan på nya småhus och bostadsrätter ökar igen vilket gör att byggandet vänder uppåt, enligt en ny prognos från Boverket.
– På sikt räknar vi med att bostadsrätterna tar sig förbi hyresrätterna igen, säger Hans-Åke Palmgren.

ANDERS GÖRANSSON
@METRO.SE

Att befolkningen önskade hyresrätter istället för bostadsrätter är en av orsakerna till att Svenska Bostäder bildades. Först tog de över bostadrätter som inte blivit sålda och som istället hyrdes ut, sen utvecklades bolaget till att vara ett allmännyttigt bostadsbolag. Så småning om så började man med att bygga bostäder i egen regi och Kärrtorp var Svenska Bostäders första egna stora projekt i egen regi.

Vill du läsa mer om allmännyttan så har Sigtunahem på sin hemsida en historisk skildring över allmännyttan och Sigtunahems historia.

No comments:

Post a Comment