Monday, October 12, 2009

Mötesrapport med lite statistik som komplement

Ett antal eldsjälar och grannar i Understen trotsade ikväll höstmörkret och regnvädret, och begav oss till Träfflokalen på Kärrtorpsvägen 47.

För vem kan motstå fika med trevliga grannar?

Vi var 13-14 deltagare och vi började med att berätta lite vilka vi var. Det är en stor spridning på de antal år vi har bott i vårt område. Allt från begynnelsen till drygt två år. Många minnen finns att berätta om vad vi varit med om under åren och vi pratade om upplevelsen att flytta hit och hur det varit och är att bo här i Understen 1. Från början när nästan alla hade tre barn och att det kunde vara upp till 20 ungar i EN trappuppgång och många kvinnor fanns hemma. Till att flytta in och vara mitt i medelåldern men ändå yngst i trappen. Värt att noteras är att många ungdomar verkar ha flyttat in och det står många barnvagnar i trappuppgångarna. Och det vi alla uppskattar närheten till stan och nackareservatet.

Apropå historia så var byggperioden mellan 1948-1951 enligt Svenska Bostäder och fastigheten är daterad till 1951. Tänka er att vi fyller snart 60 år. Det tycker vi är värt att firas!

1948 hade Kärrtorp 1 innevånare, men redan 1953 så var det 7 956 och då det var som flest boende här. Som lägst var det 3 450 och året var 1991. Sen dess har det ökat till 3 957 år 2008. (Källa: BEFOLKNIINGEN II STOCKHOLM 1252 – 2005och Områdesfakta Kärrtorp, Stockholms Stad Utrednings- och statistikkontoret)

Stadsmuseet bedriver just nu ett projekt där de inventerar Stockholms yttre delar. Där finns naturligtvis Kärrtorp med. På sidanom om Kärrtorp finns även en folder om Kärrtorp som Stockholms stadsmuseum har gjort och delat ut till fastighetsägare i området. Foldern har kort histora om Kärrtops bakgrund och en karta där vårt kvarter klassas med grönt och det "betyder att fastigheten har bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt." Hjalmar Klemming hette arkitekten och var Svenska Bostäders chefsarkitekt.

Efter att vi fått lite bakgrund om varandra och om vårt område så berättade undertecknad lite om möjligheter med Gårdsföreningar. Många idéer finns ju och det finns ju möjligheter att göra riktigt roliga saker tillsammans. Just nu kanske vissa idéer behöver mogna och ta form. För nästan allt är ju möjligt. Men intresserade finns nu för
  • matlag, träffas i lokalen och ha knytis eller laga mat tillsammans
  • stavgång
  • och kanske en gårdsfest för 60-årsfest.
Har du några idéer? Hör av dig. Tre stycken måste man vara för att bilda en Gårdsförening och det kan vara många olika gårdsföreningar med olika teman. Verksamhetsbidrag söks av Svenska Bostäder och administreras via lokala hyresgästföreningen. I vårt fall LH Arkö.

Sen är det dags att ta tag i underhåll på allmänna ytor och generellt underhåll på fastigheten. Följande är några av behoven som kommit upp(ej i prioritetsordning):
  • fönstren. Här är dock statusen nästintill akut hos många.
  • Bättre ljus vid PRO-lokalen
  • kottar och den håliga asfalten ställer till det och är en fara för bl a de av som har lite svårare att gå och se
  • trappstädning, nu börjar hoppet att det någonsin ska blir rent igen dala. Finns det så starka medel som skulle behövas?
  • upprustningen av pizza-parken som var planlagd, budgeterad och arkitekter inkopplat
  • lukten i vissa trappuppgångar är bedrövlig
  • trappugången som inte fått sina stammar bytta bör få det.

Listan kan göras lång. Mejla in dina synpunkter!! Eller skriv i kommentators fältet. Men ännu hellre, kom till nästa träff. Om vi är många som stöttar varandra istället för att man som enskild hyresgäst hör av sig så är det nog inte omöjligt att få fram en lista på vad vi upplever vad som behöver göras och hjälpa Svenska Bostäder att prioritera.

Vi kommer försöka bjuda in vår bovärd för att försöka öppna för samtal och höra om vad hur planerna för vårt kvarter kommer att se ut framöver.

Vill du vara med och påverka?
Nästa träff har vi nästa söndag den 17 oktober kl 19.00 i lokalen på Kärrtorpsvägen 47, nb. Med fika.

Varmt välkommen med dina frågor, förslag och önskemål

vid tangentbordet
Peggy

1 comment:

  1. Tack Peggy - vilken bra sammanfattning!

    Jag talade med Tommy SB, om att möta nätverket understen. Han sa att han gärna ville göra det - men att han inte hade så mycket att komma med förrän SBs budget o prioriteringsordning var fastlagd. Vilket blir nån gång efter nyåret ( januari, februari ). Så till dess kan vi kanske finslipa vår lista med behövda åtgärder och se till att han får den!

    ReplyDelete