Thursday, July 21, 2011

Hur ser ditt drömboende ut?

Christer Wigerfelt ställer frågan om

Är hyresrätt framtidens boende?

I nättidskriften Alba.

Ur Göteborgsperspektiv skriver Christer tankvärt och intressant om framtidens boende i en artikel från 2008.

Vi  som bor i ett kvarter som nu Svenska Bostäder vill sälja kan kanske uppleva att det här berör bara oss. Men så enkel är sällan världen. Att allmännyttan minskar i Stockholm berör många fler än bara oss som bor i kvarteret. Senaste åren har över 10 000 allmännyttiga lägenheter i Svenska Bostäder blivit ombilda till bostadsrätter. Anda områden har sålts till privata hyresvärdar, med blandade upplevelser.  Det byggs alldeles för lite för att ta emot nya stockholmare eller bereda stockholmare bostäder. Som 90-talets babyboomare som nu står och bara väntar på att skapa sig egna liv. Bostadsrättspriserna är skyhöga, och kraftigt övervärderade enligt internationella bedömare. Bolånetaket som infördes har kylt av marknaden något. Men gör det även svårare för unga att få bostad i vår stad. Tillväxten hotas dämpas, och det är plånboken som styr mer än  vilka som ska ha råd att bo i vår otroligt vackra stad. Att bygga nytt tar tid, inkomstkraven i nybyggda lägenheter är lika utopiska som att gå och köpa en bostadsrätt. Så vilket Stockholm vill du ha?

Namninsamlingen för att Rädda allmännyttan sprid söver hela landet.

Skriv på du med.  Och sprid gärna vidare.

13 comments:

 1. Ni hade chansen att ta kommandot över ert eget kvarter, men sa nej.
  Nu får ni smaka på konsekvenserna.
  Skyll er själva! Det är ni som valt det själva!

  ReplyDelete
 2. Nej, vi har inte valt att Svenska Bostäder ska sälja ut 1052 lägenheter. Oavsett om det är till privata fastighetsbolag eller bostadsrättsföreningar.

  Jag rekommenderar att läsa följande intervjun med Jan Kallenberg.
  http://www.e24.se/pengar/bostad/forskare-spar-boprisras_2934756.e24

  ReplyDelete
 3. Ni valde mellan:
  * ta över själva
  * vara i klorna på fastighetsbolag

  Ni valde det senare alternativet, nu får ni stå ert kast. Blir bara patetiskt att gnälla.

  Ang artikeln så syftar denne figur inte på stockholmsområdet i första hand.

  ReplyDelete
 4. Anonym 14:29 har drabbats av det berömda tunnelseendet. Kallenberg _tror_ inte att Stockholms innerstad kommer att drabbas av det kommande raset. Så står det. Intressant är också hur han förklarar relationen mellan bostadspris och disponibel inkomst. För det är ju mycket märkligt att en person med årsinkomst på 250 000 överhuvudtaget kan tänka sig att köpa en bostadsrätt för mellan 750 000-2 250 000 kr... Men, fortsätter Kalllenberg, detta är personer som var barn när förra krisen var (början på 90-talet), så de har inte fattat hur det kan bli. Dom tror det alltid kommer att vara låga räntor t.ex. Ekonomisk naivitet kallas det. Noll förmåga till konsekvensanalys kan det också kallas.

  ReplyDelete
 5. "Noll förmåga till konsekvensanalys kan det också kallas."

  Det är ju precis vad ni kommunister inte klarar av. Nu sitter ni med skägget i brevlådan efter att ha sagt nej till att ta över själva. Nu kommer ni få livnära ett vinsthungrigt fastighetsbolag.

  Nu gråter kommunisterna ut och tycker synd om sig själva. Det är lite jobbigt nu va?

  Tänk rätt, tänk bostadsrätt!

  ReplyDelete
 6. Bostadsrätt kan vara en mycket bra boendeform. I en bra förening, bra hus och med engagerade och kunniga medlemmar som har vilja, ork och kunskaper att driva en stor ekonomisk förening med många lagar att ta hänsyn till. Men det är det ju inte frågan om nu.

  Vår fastighet är inte ute till försäljning för en bostadsrättsförening. Utan till ett privat bolag som vi inte vet mycket om. Och som inte är särskilt transparenta.

  En värld av bara bostadsrätter tror jag inte på. Det behövs olika typer av boenden. För att kunna bygga en stad med flexibilitet och dynamik.

  Och hur skulle Stockholm sett ut om allmännyttan inte funnits?

  Vi försöker påverka att Stockholms allmännytta inte säljs ut på rätt oklara grunder till privata fastighetsvärdar eller bostadsrättsföreningar. Vi tror allmännyttan har en viktigt roll att spela på Stockholms bostadsmarknad genom att vara en stark kraft. På ett annat plan är jag både skattebetalare och medborgare så är det även "min" egendom som säljs ut. Och jag vill veta hur! Och att allas vår gemensamma egendom OM den nu ska säljas så ska den inte slumpas bort.

  Om kommunisterna gråter och tycker synd om sig själva har jag ingen aning om. Jag gör det iallfall inte. Och om det är jobbigt? Nej inte ett dugg. Men tack för din omsorg.

  ReplyDelete
 7. Ni sa nej till att fatta taktpinnen själva, nu får ni dansa efter någon annans pipa.
  Alla gör sina egna val. Ni med. Nu får ni gilla läget och sluta skylla på andra.
  När ni sa nej att ta över själva visste ni att det här var ett tänkbart scenario - nu har det besannats.

  Hoppas ni kommer att trivas med er nya och mycket ekonomiskt sinnade hyresvärd! :)

  ReplyDelete
 8. Tack Anonym! Vi hoppas på bra samarbete oavsett vilken värd det är.

  Beslutet är dock inte slutgiltigt fattat än. De uppgifter vi har är att beslutet ska tas i kommunfullmäktige den 5 september. Så än finns det tid att påverka.

  Bland oss boende i berörda fastigheter så har helt klart funnits de som hellre bostadsrättsförening än privat värd. Möjligtvis så kan det vara så att de som ville ha det så sitter hemma och är ledsna för att de känner sig svikna och för att de inte haft en registrerad brf så det hade kunnat bli hembud. men nu var det inte så.

  För andra så är valet så en bra privat värd framför att t ex bli hyresgäst i brf eller känna sig tvingade att köpa att föredra.

  Trots allt är det flera som önskar att allmännyttan ska vara kvar som värd och utvecklas istället för avvecklas!

  ReplyDelete
 9. @Anonym 2011-07-22 12:37

  Tack för att du blåser på elden. Nu kommer vi att kämpa ännu mer för att det inte ska bli en utförsäljning!

  Reflekterar också över din enkelspårighet vad det gäller den politiska tillhörighet du anser dig de s.k. motståndarna har. Läs på mer, det finns alla kategorier även här, precis som i samhället överlag, som gillar allmännyttan/hyresrätten och vill ha den kvar.

  ReplyDelete
 10. Sara Ström7/25/11, 8:59 AM

  Jag är en av dem som arbetar hårdast för att rädda Understen från utförsäljning. Jag vill betona att jag och övriga i gruppen gör det i bästa samförstånd och utan den antagonism Anonym 2001-07-25 07:18 ger uttryck för. Jag har ingen aning vem denna person är, men bland oss som aktivt och konstruktivt kämpar för att rädda Understen kvar i allmännyttan finns inte dessa tongångar. Bästa hälsningar, Sara Ström

  ReplyDelete
 11. Hade ni varit lite förutseende hade ni lämnat in hembud, så hade ni haft första tjing på att köpa själva. Då hade ni kunnat bo till självkostnadspris istället för att tvingas agera födkrok åt ett vinsthungrigt fastighetsbolag.

  Med kunskap botas kommunisten!

  ReplyDelete
 12. Petter Niklas7/25/11, 2:28 PM

  Situationen ni hamnat i är självförvållad. Hade ni gjort annat val tidigare hade ni förutom att bo billigare kunnat bestämma själva. Så kan det gå...

  ReplyDelete
 13. Så går det när man samarbetar med Hyresgästföreningen...

  ReplyDelete