Tuesday, July 19, 2011

Protesterna fortsätter!

I DN (pappersupplagen) så var följande artikel införd. Igår måndag.


Namninsamling pågår i de båda områdena. I Bredäng har det knackats dörr med ett stort antal hyersgäster som skrivit på och i Kärrtorp pågår namninsamling för fullt.

Primula Byggnads är säkert utmärkta, och kritiken är riktitad mot Svenska Bostäder och det politiska beslut som ligger bakom och som styrande gömmer sig bakom. Mot Svenska Bostäder som förvaltare finns både ris och ros. Och det finns en osäkerhet finns alltid en viss osäkerhet med ett politiskt styrda bolag, men de allmännyttiga bostadsbolagen ägs ytterst av oss Stockholmare och oss boende. Och det är vi Stockholmare som i samband med val och via lagar styr och har inflytande över våra kommunalt ägda allmännyttiga bostadsbolag.

1 januari i år sjösattes en ny lag. 
Lag (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag

i syftes pragrafen står följande punkter:
syfte
  • 1. i sin verksamhet huvudsakligen förvaltar fastigheter i vilka bostadslägenheter upplåts med hyresrätt,
  • 2. främjar bostadsförsörjningen i den eller de kommuner som är ägare till bolaget, och
  • 3. erbjuder hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget
Sen gäller förstås Hyreslagen ( e g Jordabalk (1970:994) kap 12)

Vart tog Boinflytandet vägen, nu när Svenska Bostäder säljer våra hem? Både som Svenska Bostäders tillvägagångssätt att sköta denna affär och var tog vår lagenliga rätt till boinflytande vägen genom att sälja till en privat värd, där vi har mycket litet insyn och lagenlig rätt att påverka.

Skriv på du med!

Allmännyttan behöver inte minska. För att vi ska få en dynamisk stad med tillväxt så behövs en fungerande hyresmarknad, och olika typer av boenden. Och det behöver byggas. Och Stockholms stad behöver byggas för alla. Och olika plånböcker. Just nu vill alla komma åt våra plånböcker. Ju tjockare den är desto mer vill man ha av den kakan. Det är inte inte den frihet, som de politiska partierna slår sig för bröstet för i valtider.

Det är låt den med mest resurser vinna. Ungdomarna börjar redan fatta det, och en flyttvåg är på väg från Stockholm. Av unga välutbildade och våra ungdomar. Som vill ha någonstans att bo.

1 comment:

  1. Bra att vi syns i media! Vi samlar in namnunderskrifter bland alla boende i berörda fastigheter i Kärrtorp. Vi kommer också snart att dra igång en stor namninsamling bland allmänheten på www.namninsamling.se. Håll utkik på Facebook-gruppen Rädda Hyresrätten!

    ReplyDelete