Monday, May 24, 2010

Efterlysning: Bostadsrättsombildningar, SVD söker oss som var med...

Svenska Dagbladets reporter söker kontakt.


Beskyllningar om lögner, mutor och falska fullmakter. Frågan om att ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter kan skapa konflikter i kvarteret. Vad har du för erfarenheter av ombildningsprocessen?
I dag pågår ombildningskampanjer på många håll i Stockholm, ofta med hårda ordkrig mellan dem som säger ja respektive nej till att bilda bostadsrätter.
Vi vill också prata med dig som är hyresgäst hos en befintlig bostadsrättsförening.
Kontakta SvD:s reporter David Levin och berätta,
E-post: david.levin@svd.se
Telefon:
08-13 55 19

Har du erfarenheter ring eller skriv!

Allt är ju inte bara elände, undertecknad hoppas att goda exempel kommer fram samt att det belyses att sitta i en bostadsrättsstyrelse är ett stort och rätt tungt ansvar. Man köper alltså inte bara sin bostadsrätt eller ombildar från hyresrätt. Utan man skapar ett litet bolag (större än många företag i värde) och det är viktigt med att man vill starta och vara med och driva ett bostadsföretag tillsammans med sina grannar, kunna hantera konflikter och ha bra kunskaper i ekonomi och i lagstiftning.

Sen finns det mycket som händer under en ombildning som kanske inte är direkt lögner, mutor och falskheter.

Utan det osynliga som att grannar ställs mot varandra. Både önskemål om klipp och att faktiskt äga sin bostad ställs emot dem som aktivt valt hyresrätt och i vårt fall ett kommunalt bolag eller dem som inte har ekonomiska möjligheter eller förutsättningar att köpa sin bostad, varken innan val av bostadsform eller under den tiden man bor i en hyresrätt.

Ett boendeform som funkat för vissa av oss hyfsat i 60 år, ska helt plötsligt förändras av en grannar? Många upprörda känslor var det säkert på alla håll och kanter. I stort sett obefintligt med information tills veckorna innan något som kunde vara ens största ekonomiska åtagande någonsin.

Visst kan man önska mer av vår hyresvärd. Det är nog många av oss som tycker det blivit sämre och har en oro inför ny lagstiftning för kommunala bolag vad det kommer att innebära.

Men över det styr vi genom att vi röstar i valet i september. Så du är med och avgör allas vår framtid.

Stockholm är Sveriges tillväxtmotor. Bostadskrisen hämmar Sverige. Att den starka fokus det blivit på ombildningar löser inte krisen i Stockholm. Det skulle frigöras kapital för att renovera och bygga nytt? Och VAR är de byggprojekten då?

Detta bör lösas för allas vår skull. Så vi har råd med sjukvård, skola och att folk som vill och kan jobba har någonstans och bo och slipper pendla till Katrineholm eller någon annanstans där det kanske finns lediga bostäder. Och alla Babyboomare som är födda i början av 90-talet. Var ska de ta vägen? När ska de få bli vuxna och skapa egna liv? Eller ska vi skeppa dem till Norrland, tillsammans med hela den vårdkrävande 40-talist generationen. Ättestupa sa vi vanvördigt på 70-talet när jag var ung tonåring. Vi menade det inte. Men vi hade en förhoppning att de som var styrande då skulle se över sin egen framtid medans de kunde och sina barns.

Visst har de gjort mycket. Men det finns mycket att göra. Och då handlar det inte främst om att äga en del i en bostadsrätt eller inte. Utan ha möjlighet och råd att bo i sämja. Att ha jobb så man kan försörja sig och barnomsorg så man kan arbeta. Inte så märkvärdigt. Egentligen.

Nu försöker vi läka såren efter en ombildningsförsök som gick om intet.

No comments:

Post a Comment