Wednesday, February 23, 2011

Fusk och rea!

Insändare i veckans Mitt i Söderort.
klicka på bilden, så får du den större

Även om det numera är nej för utförsäljning av allmännyttan i centrala stan och i närförort. Så rullar det vidare ute stadsdelar som Kärrtorp. Nu har många av våra gårdar varit erbjudna, en del är försålda andra har tackat nej. Vissa har ombildningsprocesser framför sig. Vår vädjan är att gör dem schysta! Det är vårt boende och vi är grannar. Vi ska leva med varandra efter oavsett om det finns majoritet för en ombildning till bostadsrätt eller inte. Eller som de visar när man tittar på bostadsrättsombildningar, så har ofta de som varit de mest drivande flyttat ifrån området efter ett år. Så alla som tackar ja, var medvetna vad ni tackar ja till. Och vilka ni litar på.

Även om vi nu inte står för ombildning, så är en utförsäljning av allmännyttan en försäljning av stockholmarnas allmänna egendom. En uppsats vid Uppsala universitet påpekar med att staden reat ut bostäderna. Vilket inte är tillåtet enligt kommunallagen.

P4 Radio Stockholm tog upp nyheten i måndags den 21 februari:


Allmännyttan såldes för billigt
Publicerat: måndag 21 februari kl 16:06
Priset vid ombildningar av Stockholms stad kommunala lägenheter har skett till ett underpris på sammanlagt drygt tre miljarder kronor. Det visar en stor heltäckande jämförelse mellan privata och kommunala ombildningar.

Undersökningen är gjord av uppsalastudenterna Gabrielle Larsson och Ingel Petré.
– Vi har kommit fram till att allmännyttan i Stockholm har realiserat ut fastigheter i den kommunala allmännyttan till ett värde som uppgår till lite drygt tre miljarder kronor, säger Ingel Petré.

Studenterna har jämfört privata fastighetsbolags priser och allmännyttans vid försäljningar under perioderna 1998-2002 och 2006-2010. Det är den första stora undersökningen av de närmare 2 000 hyreshus som såldes under de åren. Och resultatet visar att staden tar mindre betalt än de privata aktörerna.
– Det är ju en uppenbar skillnad och det är jättekonstigt att ingen har hittat det här förut. Skillnaden kan bero på olika saker. Det kan antingen bero på att man vill bli av med bruksvärdessystemet och allmännyttan inne i Stockholm, eller så kan det bero på att man bara har varit dåliga på att värdera fastigheter, säger Ingel Petré.

Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholm, ansvarar för stadens försäljningar av hyresrätter till bostadsrättsföreningar. Han har läst uppsatsen.
– Alltså Stockholms stad säljer till det pris som de oberoende värderarna kommer fram till när de värderar fastigheter. Och de använder samma metoder som man gör på den privata marknaden när man ska sälja till just bostadsrättsföreningar när man ombildar. Det här gör vi just för att säkerställa att vi får rätt pris, säger Joakim Larsson (M).

No comments:

Post a Comment