Tuesday, February 22, 2011

Sopnedkasten

... är ju ett minne blott.

Numera har de flesta av oss i området (där det varit möjligt att gräva ner) dessa:

(foto: Lars Bergström ur Goda Grannar 2/2010)

Med ett hopp om att Sopåkarnas arbetsmiljö har förbättrats, så har undertecknad inte upplevt det totala sopkaos då det var stopp i sopnedkastet i tre veckor i samband med jul/trettonhelg. Dock upplever flera boende inte vårt nya system som problemfritt.

Vissa stationer blir överfulla, vilket gör att Svenska Bostäders personal får ta de sopsäckar som ställs bredvid en full sopstation och transportera till dit det inte är fullt. Kanske funkar vid det kalla väder som varit denna vinter. Hoppas Svenska Bostäder hittar lösningar till sommaren.

Det har blivitlängre att gå med sopor. Våra gårdar är naturgårdar och det verkar ha varit rätt svårt att hitta bra placeringar. För de flesta av oss så spelar det kanske inte så stor roll, och undertecknad har börjat självmant får hjälp av tonårsdottern att kasta sopor. Men hemtjänstpersonal, boende med fysiska handikapp/skador,  och andra som  kanske har en barnaskara att hålla reda på samtidigt har inte fått det enklare.

En oro för hur barns säkerhet i området finns med uttalad i förra veckans Mitt i Söderort 2011-02-15:

"Sopnedkasten livsfarliga för barn
I Sverige är vi vana med strikta regler och normer. I vissa bostadsområden placeras det ut nedgrävda sopnedkast nära farbara vägar för enklare sophämtning.

I vissa områden krävs det att man innehar en nyckel för att öppna och kunna kasta sina sopor. Där jag bor finns det inga lås, vem som helst som passerar kan tömma sina fickor och kasta i vad som helst. På vår gård bor det många småbarn. Jag har personligen bevittnat att en grupp småttingar utan fysisk ansträngning öppnat luckan ock kastat i snöbollar, stenar, smällare och dylikt.

De böjer sig in med överkroppen för att nyfiket se vart grejerna tar vägen. Tänk nu vad som händer om ett litet barn är lite för nyfiket! Öppningen är tillräckligt stor för en liten barnkropp. Om kompisen ”råkar” stänga övre luckan så är olyckan framme, då ju den undre luckan öppnas samtidigt!

Bespara oss oron till en sådan mardröm. Förse samtliga offentliga sopnedkast med lås och nyckel till hyresgästerna – innan olyckan är ett faktum!
En orolig Kärrtorpsbo"

På årsmötet kom det fram att boende fått ringa felanmäla att luckan fram står öppen. Sopstationerna upplevs även som alldeles för låga. Vilket förklaras med att de är handikappanpassade, vilket rimmar illa med att på flera ställen så krävs det att man tar sig förbi ett trappsteg för att nå denna handikappanpassade sopstation. Ja ja...det verkar gå undan med väldig fart ibland när saker och ting bestäms.

Snöskottarna har haft ett digert jobb i vinter. Vet inte om det bara är jag som upplever att skottning fram till portar blivit sämre. Nu behövs det ju inte skottas för att sopbilar och sophämtare ska in på gårdarna och jag förstår att sopstationerna prioriteras. Dessutom är fastighetsskötseln numera på entreprenad även om vi känner igen Fredrik när han sitter bakom traktorn och plogar. Vi får hoppas på att snön smälter raskt och vi slipper den isbana på torg, trottoarer och gårdar vi hade i Kärrtorp härom vecken.

Vi får nog återkomma om detta. Var rädda om er.




No comments:

Post a Comment