Wednesday, February 23, 2011

Och så är det byggplaner på gång i Björkhagen – möte IKVÄLL

Nu är vi en byggvänlig stadsdel enligt vad vi fått höra från politikerna. Och det är ju bra. Fler bostäder behövs om inte annat för att få ordning på bostadskrisen. Att det är fler som vill bo som vi på randen till underbara naturreservatet är bra för närservice, skolor och folkliv. Sen finns det andra saker att ta hänsyn till att det byggs bra, trafiken och just att det följs upp med närservice. Vad jag fick höra strax före jul att Skarpnäcks skola inte fick plats med alla som tillhör skolan och ska börja sexårsverksamheten i höst. Det har varit ett rörigt ämne de 16 år jag så smått följt daghem och skola i vår stadsdel. Stadsdelen växer, så jag hoppas att kommunen följer efter. Det som byggs är ofta större lägenheter för vi har rätt många små lägenheter i våra områden. Och även om nog många fler är trångbodda idag i bostadskrisens Stockholm., så är det bra ifall kommunen inte känner sig överraskade att det flyttar in barnfamiljer när andra delar säger ja till byggplaner för bostäder för familjer.

En fråga som är olöst är trafiken. Enligt gamla stadsplaner så skulle det gå en avfartsväg från Nynäsvägen och bli en väg in till stadsdelar som Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen för att sen dras ner via randen till Nackareservatet till Tyresö. Den vägen är skrotad då andra trafiklösningar till Tyresö byggts. Dock så är marken högattraktiv för nybyggnad av bostäder även om vi boende kanske tycker att nackareservatet börjar lite innan den faktiskt gör.

Nåväl, den skrotade motorvägen som aldrig byggdes gör att trafikläget lämnar mycket att önska i våra områden. Belastning på de små vägarna är hög. Genomfart sker nära skola, daghem och hus precis vid vägen. De huvudvägar som finns är närmast småvägar och mullrande lastbilar särskilt när det är byggprojekt på gång i våra områden gör så hela huset skakar.

Samrådsmöte har redan varit men ikväll är det möte i Markuskyrkan. Då kvarteret Duggregnet kommer beröra ingången till nackareservatet och är granne med den internationellt kända Markuskyrkan.  Kyrkan är även "vår" församlingskyrka och berör många fler än de närmast boende.

klicka på bilden så kommer bilden upp i större format.


I Björkhagenbloggen kan du läsa mer.

Det är Svenska Bostäder som vill bygga 82 st hyresrätter i Björkhagen, synpunkter på planen ska vara inne senast den 28 februari. Läs mer om planerna här.

Det som det pratats mycket om är studentbostäder i Kärrtorp, vilket kom fram 2005 i samband med arbetet Framtida Kärrtorp. Nu verkar de byggas i Björkhagen istället. kv Orkanen

Om nu inte ärendet med att göra om Kärrtorps IP är överklagat, så står en ombyggnad inför dörren alldeles granne med oss. Skoleleverna kommer förhoppningsvis bli glada så småning om då Skarpnäcks skola blev trångbodda med gymnastiksalar, då den gick till att gå från F-5 skola till F-9 skola för fyra år sen.

Om Kärrtorps IP kan du läsa här.

No comments:

Post a Comment