Friday, June 10, 2011

Pest eller Kolera? Eller en vinstlott? Eller blir det ett jaså.

Tänk om man fick rösta att man ville bo i allmännytta? Att vi som en gång faktiskt valt allmännytta fick stå för vårt val och arbeta med att utveckla den boendeformen.

Men Stockholmarna har tagit ett gemensamt beslut genom att rösta fram den majoritet vi har nu.. Det spelar ingen roll att ett politiskt dominerade röd-grönt område som vårat som ofta förespråkaren allmännyttig bostadsmodell. Stockholmarna bestämmer. Även om vi vill annat så vill de styrande dvs majoriteten i Stadshuset och därmed Svenska Bostäder vars ledning är politisk tillsatt (även i de andra allmännyttiga bostadsbolagen).

Vi har nu fått höra att någon typ av bostadrätts ombildningsförsök kommer göras igen och i ett försök att få ihop 67 %  – mot bakgrund av utförsäljning till Primula.

Vi får se hur detta försök går till (om det är justa argument, inte skräckpropaganda  o.s.v.).

Vi letar på samma sätt fakta som oavsett fakta oavsett vilka som vill äga vår fastighet och kommer att arbeta för att vårt område blir i det skick som det förtjänar. Och en okänd brf är inte tryggare eller bättre alternativ än Primula.

Å andra sidan kan vi förstå – i detta läge – om tanken på ombildning väcks till liv hos somliga grannar. Sen finns det flera som ser ett hopp med en ny förvaltare av våra kvarter efter åratal av önskat underhåll och att vi skulle komma upp på Svenska Bostäders dagordning där vi försvann i samband med ombildningsförsöket som inte lyckades 2009.

Efter vad vi fått veta funkar Primula relativt OK i hus som motsvarar våra, i ålder och modell, i Blackeberg. Primula köpte 2008 flera fastigheter från Stockholmshem och Familjebostäder och har nu 3 års erfarenhet av fastighetsförvalting i hus som liknar våra. Gunnar har pratat med några från  LH-styrelsen i det området. "En som jag hört med säger t.o.m. att det har känts lite positivt att ha bytt från Stockholmshem till Primula."

Vi behöver alltså mer information direkt från hyresgäster, om hur Primula har agerat! Ris och ros.

Vad funkar, vad är mindre bra?

Precis som när vi som är boende i Svenska Bostäder så har vi ju vissa områden som vi uppfattar mindre bra och som vi ju precis kämpat med och kämpar för att det ska bli bättre för oss boende.
Om man är orolig för en privatvärd som bara har vinstintresse som intresse så är det inte så stor skillnad hur den nuvarande majoriteten i Stadshuset bedriver våra allmännyttiga företag. Tyvärr. Det är helt klart att bolagen inte ska gå med förlust. Men de allmännyttiga bolagen har ett större ansvar med hyresgästinflytande som nog vi kan uppleva mer är en skrivelse i lagen än vad som finns i praktiken.

Viktigt att hålla i minnet: hyran sätts fortfarande genom förhandling mellan Hyresgästföreningen och de olika bolagen och snart med hjälp av poängsystemet i Stockholmsmodellen. Detta är INTE lika med marknadshyra! Och där gäller det att vi är aktiva och är med och förhandlar. Det gäller oavsett om hyresvärden är Svenska Bostäder, Primulera Byggnads AB eller om det är en bostadsrättsförening som är hyresvärd.

Det är möjligt att det kan bli större höjningar i framtiden, men den grundläggande osäkerheten beror på beslut från den politiska majoriteten i Stockholm. Det finns många saker som påverkar ett boende allt från  finanskrisen (som fortsätter), ändrade regler, avgiftshöjningar för el, vatten, sophämtningar, lånekostnader som bolagen har. Och detta är innan eventuella investeringar. Förutom att det är brist på arbetkraft inom byggnation vilket gör att kostnader ökar med. Och vi undkommer inte detta genom att överlåta våra privata finanser till bankerna,  genom att ta stora bostadslån.

Vi ses på onsdag 15/6 Kl 18.30, och får tala mer om allt detta!

Hem & Hyra: Svenska bostäder byter tusen lägenheter mot hundra 
Fastighetsaktien: Svenska Bostäder säljer 1 000 lägenheter

2 comments:

  1. Brukar vara inne på denna blog, då jag själv bor i Kärrtorp och har sett ombildningsvågen dra fram över området. Trodde ett tag att nu "sitter" man säkert! Men har nu förstått att så inte är fallet. Att dessa affärer sköts utan insyn/ information är skandalöst.
    Antar att även jag kommer att "drabbas" av ett utförsäljning/ byte inom snar framtid. Då flertalet av fastigheterna runt omkring oss är i fullfärd med att ombilda. Om dessa ombildningar går igenom så är vi endast 3 fastigheter om drygt 50 lgh kvar. (kv. Skäggenäs och Utgrunden) Då tar nog Ordf. Berthold Gustavsson chansen att sälja oss också.
    Har haft kontakt med Berthold via mail, han är helt oförstående över den oro dessa beslut skapar.
    Mats Flodin

    ReplyDelete
  2. Hej Mats! Svenska Bostäder vill inte sälja ut allt. De vill ha en del allmännyttiga bostäder i Kärrtorp med. I LH Arkö kommer det vara ca 450 allmänyttiga bostäder kvar.

    I Stockholms stadshus AB direktiv taget i januari togs dock beslut att Kärrtorp står kvar på utförsäljningslistan. Chansen/risken finns nu att vi kommer upp på listan med att det blir stopp. Målet har varit att det ska vara ca 40% hyresrätter (är lite osäker just nu om det är allmännytta eller bostadsrätter totalt).

    Nu har det varit lite mycket men skyndamt är att sätta sig ner och räkna på vilka fastigheter är ombildade i Kärrtorp (och hur många lägenheter). Då får gärna maila oss!

    Var förbi Santa Fee i söndags och såg att det var en hel del "till salu-skyltar".

    ReplyDelete