Thursday, February 11, 2010

Radon

Idag tar Dagens Nyheter upp radonet. Inte för att vi ska måla f-n på väggen och vi vet att vi är drabbade till viss del i vår fastighet. Det har utförts radonmätningar och några som kom över dagens gränsvärde på 200 bq. Det har kunnat lösas med ventilation. Men att sänka till det nya och kommande gränsvärdet 100 bq. Vad innebär det?

Miljardsmäll följa krav för radonhus

Stockholms kommun om radon, mätningar och undersökningar

Uppdatering 2010-02-11:
Svenska Dagbladet har även de en artikel om radon, flerbostadshus och gränsvärden i dagens tidning.

5 comments:

  1. Det var väl en herrans tur att inte ombildningen blev av då. En ventilationsnota är knappast något att leka med.

    ReplyDelete
  2. Hej! Jag kom i på er sida efter att ha följt blogglänken under DN-artikeln. Jag bor på Arkövägen (vid vändplan, nej till BR)och är intresserad av att ta reda på radonvärdet i min lägenhet (bv, ovanför källaren). Vet ni om SB har uppgift om detta? Eller har de endast uppgifter om hela huset sammantaget? Kan man kräva att få en mätning i sin egna lägenhet, tror ni?

    ReplyDelete
  3. Absolut tycker jag att du kan begära en mätning, hör efter med bovärden iallafall.

    Så här skriver Svenska Bostäder på sin hemsida:
    "Radon
    Radon kan inte upptäckas på något annat sätt än genom mätningar. Varje år görs mätningar i Svenska Bostäders lägenheter, målet är att 15 procent av lägenheterna i varje hus ska mätas.

    När en lägenhet med för höga värden (över 200 Bq/kvm) påträffas genomförs om möjligt åtgärder innan nästa värmesäsong. De vanligaste åtgärderna är att sätta in extra ventilation eller täta mot radonkällan. När radonåtgärd genomförts görs en ny mätning nästkommande mätsäsong för att säkerställa att radonhalten i byggnaden är under gränsvärdet 200 Bq/kvm."
    http://www.svenskabostader.se/Page____1501.aspx

    Om du inte haft radonmätning i din lägenhet så kan du se om några av dina grannar haft, och deras värden (man ser bara portnummer) på följande länk
    http://www.stockholm.se/ByggBo/Inomhusmiljo/radon/Sok-radonmatning/

    Själv fick jag lite brydderi för i min port på Kärrtorpsvägen så har det mäts till resultat över gränsvärdet. Så jag står inför att ta reda på mer och begära en mätning. Det är läge att göra det nu under vinterhalvåret (mätningen ska pågå i minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april. Skriver Stockholm stad på sin hemsida) Och man bör inte vädra mätning pågår.

    Lycka till Gunilla, och kul att en Kärrtopsbo tittar förbi!

    ReplyDelete
  4. Jättetack för länkar. Har nu sett att en mätning i min port gjordes 2002 med ett årsmedelvärde på 50 bq/m3! Det ska förresten bli kul att följa era gårdsplaner. Är det gården söder om min med tallar och lekplats?
    Hej från Gunilla

    ReplyDelete
  5. Det är "pizzaparken" med linbanan och gården med karusellen. (Kvarteret där hyresgästföreningens träfflokal ligger). Välkommen förbi!

    Senare i vår planeras det för alla boende i LH Arkös område en grillkväll. Förhoppningsvis så har vi planerna klara då iallafall.

    ReplyDelete