Sunday, February 21, 2010

Våra drömmar om att bo

Hyresrätten på frammarsch som en bostadsform vi helst vill bo i. Hem & Hyra skriver att den drömmen har stigit med tre procentenheter på ett år.

Dock är drömmen om att bo i villa störst i landet.

"Fyrtio procent av svenskarna bor i hyresrätt. Men bara var sjätte vill göra det, visar en undersökning som undersökningsföretaget Demoskop gjort på uppdrag av banken SEB."

Det är kanske en del av förklaringen till varför det blir en hel del konflikter i samband med ombildningar?

Det blir en krock om värderingar om hur man faktiskt vill bo. Där vi som upplever hyresrätten som det ultimata boendet som vi valt, har svårt att förstå att andra helst vill ha ett annat boende. För den som har möjligheten så finns ju bostadsrätter att köpa. Så varför ändra på den boendeform vi har valt? Medans de som drömmer om bostadsrätter får möjlighet – om de har ekonomiska förutsättningar – att göra ett klipp för för att komma in på bostadsrättsmarknaden genom en kraftig subvention från samhället (det vill säga oss andra).

Dessutom så har bostadsrättsrörelsen en hel del marknadskrafter bakom sig och hjälp med "information" av en marknad som vill tjäna pengar på våra drömmar. Och där den allmännyttiga bostadsmarkanden är utsatt av press av privata fastighetsägare som vill ha mycket större vinster än vad som riktigt är möjligt idag.

"Alla människor har rätt till en levnadsstandard som är tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande. Denna omfattar mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala förmåner liksom trygghet vid förlust av försörjning under omständigheter som man själv inte har kunnat råda över. Rätten till en skälig levnadsstandard är specificerad till sitt innehåll, men inte till omfattning. Varje land ska, utifrån sina förutsättningar och de omständigheter som råder i landet, arbeta för att varje människa får tillgång till en levnadsstandard som är tillräcklig."

Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter Tillfredställande levnadsstandard


Innan man tar beslut att följa våra drömmar, så bör beslutade kanske sätta sig ner och fundera lite. Att drömmar är ofta en sak och verklighet en annan. Och varje bostadsform har ett pris både när det gäller faktiska kostnader men även ansvar och tid för engagemang. Sen är det ju så att en hel del av oss som bor och vill bo i hyresrätt har tillgång till fritidshus och har kunskaper om att äga en fastighet kräver en hel del av oss.

Sen att bostadsmarknaden är helt knasig i Stockholm. Och för att överhuvudtaget komma in på bostadsmarknaden i Stockholm så är bostadsrätt idag kanske det alternativet om man nu har den ekonomiska möjligheten. Den svarta hyresrättsmarknaden är bedrövlig och har hiskeliga priser, lika så bostadsrätterna. Och ett stort antal hyresrätter har ombildats vilket gjort att den marknaden har minskat och gjort det ännu svårare att få hyreskontrakt. Så det är klart dags att Bygga Framtiden.

No comments:

Post a Comment