Tuesday, November 17, 2009

Det är viktigt att läsa på!

Inför en ombildningsprocess oavsett om man är för eller emot, så bör man själv försöka sätta sig in i vad som gäller. Det är kanske inte enkelt men det går. En av nätverkets målsättningar är att bidra med information så att beslut ska kunna tas mer nyanserat. För att göra en av de största affärerna i sitt liv utan att sätta sig in vad det innebär utan gå på reklam i tjusiga broschyrer är att göra sig själv en otjänst. Nu har vi ju haft vår process här. Så jag tar för givet att vi är och har varit pålästa.

Vi vill bara vara tydliga med att det kan vara viktigt att fortsätta följa all information!

Vi i Nätverket för hyresrätt i Understen 1 skulle vilja ägna all vår gemensamma kraft att komma över den period som varit och sikta på framtiden – både när det gäller underhåll och gemenskap, Nu efter beslutet på köpstämman som vart nej till ombildning av bostadsrätter i vårt kvarter.

Men eftersom brf Understenen fortfarande undrar över intresset och att några av några av argumenten mot oss är att vi inte kan räkna, inte är pålästa eller vill ha det bra. Så tar vi självklart detta en sväng till.

Att ta beslut om framtiden bygger på antaganden
Det är ofta mycket känslor inblandade i samband med en ombildning. Det kan vara starka rädslor och stora drömmar att både förändra det boende man har, utveckla sitt boende men även att få en grundplåt till att starta en boendekärriär.  Skälen kan vara privatekonomiska eller värderingsmässiga. Eller både och. Man kan även tänka samhällsekonomiskt. Hur påverkat mitt val samhället. Det är inget fel att ha känslor. Vi är känslomässiga varelser. Och har man ett någorlunda nyanserat och rättvisande underlag så är det ofta lättare att ta beslut.

Det är flera delfrågor man behöver ta ställning till. Hur ser min privatekonomi ut – framtida ränteläge, arbetmarknad etc? Vad är mitt förtroende för styrelse och medlemmar att kunna driva fastighet effektivt och proffsigt? Är jag villig att lägga min energi och tid på att vara med och driva en bostadsrättsförening? Kan jag tänka mig att ha mina grannar som hyresvärd? Vill jag att det ska fortsätta finnas bra hyresrätter till andra? Det finns säkert många frågor som vi alla har som vi behöver och har tagit ställning till.

En hel del av de boende är väldigt nöjda med att ha det som man har med det val av bostadsform som man än gång gjort, hyresrätt. För möjligheten att välja form för sitt boende är inte nytt. Att välja bostadsrätt som form för sitt boende har funnits länge. Liksom att välja allmännyttig hyresrätt. Många har valt hyresrätt för det är en bostadsform som man upplever passar en. Och man är i stort sätt är nöjd, vilket inte betyder betyder att man inte ser utvecklingsmöjligheter eller behov.

Att ta beslut som rör framtiden utgår i stor del på antaganden om framtiden. Ingen av oss kan veta veta säkert vad som händer imorgon. Därför är det av vikt att läsa på och i möjligaste mån ta reda på  vad man tar beslut om och ta hänsyn till de fakta som finns, förhoppningar och känslor man har.

Särskilt viktigt bör man vara vid val av ombildningskonsult och inte lita blint på på vad de säger.  Vare sig man är för ombildning eller inte. För en ombildningskonsult är inte en filantrop. De har ett uppdrag och får bara betalt om uppdraget går i lås. Vilket gör att alla inte är särskilt nogräknade och kan använda sig metoder som inte är särskilt etiska. Det är inte för inte som Stockholm Stadshus AB har tillsatt att det ska finnas oberoende granskare med vid köpstämmor. Och det är trots allt en bostadsrättsföreningen med dess medlemmar som ska driva en fastighet om det blir ett ja på en köpstämma och om banken säger ja och inte ombildningskonsulten.

Rädda Linjalen belyser vikten i ett blogginlägg häromdagen av att vara påläst och vaksam på vad ombildningskonsulterna säger och gör  som vid t ex Kastenjegården, Dalen. Nytt avsnitt i dokusåpan "Dalen".

Dessutom är det valår nästa år. Vilken politisk majoritet som styr i Stockholms Stadshus – och hur vi driver frågorna i respektive parti – som även påverkar vårt boende, eftersom Svenska Bostäder ägs av oss stockholmare. Så indirekt äger vi redan våra bostäder.

Som brf-styrelse och medlem har man ett särskilt ansvar
Att ombilda eller inte ombilda handlar inte en vardagsfråga såsåm om man ska välja grön eller röd mjölk – även om det kan vara ett stor beslut för vår egen hälsa. Att ta beslut om att driva en bostadsrättsförening  är ett stort beslut som rör flera än en själv. Det är ett beslut som i hög grad påverkar ens egen samt grannars privatekonomi.  Förutom de juridiska skyldigheterna som kommer som bostadsrättsförening och förvaltare av en fastighet. Om man säger ja, vad är det man säger ja till? Jag hoppas att alla som önskar bostadsrätt verkligen är insatta i regelverket. Och inte bara räknar.

Att säga nej till ombildning är att säga ja till att fortsätta bo hos en värd som man känner till och som har kunskaper. Ett allmännyttigt bostadsbolag går att påverka genom politiska och demokratiska beslut och där det finns det en öppenhet mot oss kunder/hyresgäster och medborgare i övrigt.

No comments:

Post a Comment