Thursday, November 26, 2009

Röstköp är inte tillåtet

Svenska Bostäder skärper förutsättningarna kring ombildningar och drar tillbaka erbjudandet om ombildning för kvarteret Schultz 9 och 10 (Renstiernas gata 22-24, Kocksgatan 54, Åsögatan 159 på Södermalm) på dagens styrelse sammanträde.

Orsaken är att det funnits belägg för röstköp. Svenska Bostäders budskap är: Det ska gå rätt till.

Läs Hyresgästföreningen och Rädda Linjalens broschyr

Fritt fram för fusk! (pdf) En rapport om hur fusk vid bostadsrättsombildning ska stoppas från nätverket Rädda Linjalen och Hyresgästföreningen Region Stockholm


Uppdatering:
En mer utförlig artikel på Hyresgästföreningen Region Stockholms hemsida.
Artikel i Hem&Hyra Röstfiske ogillas vid bostadsrättsköp

Artikel i Dagens Nyheter i fredags den 27 november 2009: Inskannad för tyvärr var den inte med i nätupplagan.

"Hyresrabatt stoppar borätt
Boende som röstade ja till ombildning skulle slippa hyreshöjning

Bostadsrättsföreningen Giraffen får inte köpa två fastigheter på Södermalm. Svenska Bostäders styrelse beslöt på torsdagen
att dra tillbaka erbjudandet.
- Bostadsrättsföreningens sätt att försöka påverka processen är ytterst olämpligt, säger Svenska Bostäders ordförande Joakim Larsson (M).

Vid höstens tredje köpstämma nådde föreningen majoritet för att köpa husen, som ligger i hörnet Renstiernas gata/ Asögatan/Kocksgatan.
Då hade bostadsrättsföreningens styrelse i ett brev erbjudit alla 36 hyresgäster att den som röstade ja men ville fortsätta hyra sin lägenhet skulle slippa hyreshöjningar under fem år.
- Det var de som röstade ja som erbjöds fryst hyra, inte de som röstade nej. Såväl ombildningskonsulter som alla andra som har varit inblandade Joakim Larsson måste förstå att det här inte är korrekt, säger Joakim Larsson.
Bostadsbolagets styrelse var enig i sitt beslut.
- Det är viktigt för oss att det är hyresgästernas vilja som avgör. En ombildning måste ske regelrätt, det måste vara en transparent och riktig process, säger Joakim Larsson.
MIA TOTTMAR"

2 comments:

  1. Precis på det sättet gick det till i Svärdet igår. Brf jobbade stenhårt på att få framtida hyresgäster att rösta ja genom att locka med oföändrade hyror i tre år. Ett löfte man inte har mandat att utfästa.
    Hoppas att Stockholmshem tar en noggrann titt på det fallet.

    ReplyDelete
  2. Hoppas också att Stockholmshem ser över hur det gått till hos er (och andra) noga. Dessutom verkar det som det är uppstramade ägardirektiv som gjort att i detta fall Svenska Bostäder börjar se till att det går juste till. Och det är bra.

    Jag hoppas ni i Svärdet m fl. Skickar in överklagan så att respektive fastighetsvärd får veta hur processen gått till. Varmt lycka till!

    ReplyDelete