Thursday, November 5, 2009

När är ett nej ett nej?

Inte vid ombildningar iallafall.

Brf Understenen, eller är det ordförande i brf Understenen Bo-Göran Knutes, som upplever att ett nej inte är ett nej här i Understen 1, Kärrtorp?

På brf Understenens hemsida finns numera ett "upprop" om att du som är medlem i bostadsrättföreningen kan säga din mening ifall bostadsrättsföreningen ska starta en ny ombildningsprocess (med hjälp av Bjurfors och Thörner, som inte har de bästa av rykten?).

Vad vi i Nätverket för hyresrätt i Understen 1 kan förstå efter kontakt med Svenska Bostäder så är loppet kört med det anbudet de gav då och med de förutsättningarna som rådde när bostadsrättsföreningen fick anbudet. Så det är inte lätt att veta vad brf Understenen vill att man säger ja till.

Under hela ombildningsprocessen var intresset lågt i vårt kvarter. Inte beror det bara på oinformation!  Och bara för andra kvarter i Kärrtorp har sagt ja till ombildning till bostadsrätt, så borde vi tydligen göra det med? Det finns flera kvarter i Kärrtorp där det blivit fortsatt ja för hyresrätt i allmännyttans regi!

Den bristen kan vi till viss del kan hålla med Knutes om: att vi kan uppleva en viss bekvämlighet från styrelsen att de vill ha allt fixat för sig iallafall när man läser det som står på hemsidan. Det är å andra sidan  inte så stor skillnad mot oss som vill bo kvar i allmännyttan och hyresrätt. Att bo i hyresrätt är bekvämt och ett av skälen varför många av oss önskar bo i hyresrätt och med Svenska Bostäder som värd. Det är den boendeform vi har valt.

Men ska man driva ett mångmiljonföretag som en bostadsrättsförening i vårt kvarter skulle vara så skulle iallafall jag ställa högre krav på den styrelsen och mina kompanjoner (i detta fallet grannar) än att bara vara granne och glad amatör. Jag tror – hoppas – att de själva gör det om det varit andra som satt i styrelsen. Styrelsen har ju nu haft möjlighet att under de år ombildningen hållit på haft möjlighet att skaffa sig kunskaper och prata med andra som har erfarenhet. På brf-hemsida så beskrivs ju styrelsen som kompetenta. Så hur ska de ha det? Och hur är samarbetet i brf-styrelsen?

Kanske läser jag nu brf Understenens upprop som fan läser bibeln. Men jag saknar mycket fakta idet som brf försöker presentera som fakta. När åsikter vinklas och uppskattningar presenteras som fakta blir iallafall jag misstänksam.

Vi vill ha det bra och bättre
Och visst vill jag med flera ha det bra och bättre – som hyresgäst och med Svenska Bostäder som hyresvärd!Nätverket för hyresrätt i Understen 1 vill fira 60 år med Svenska Bostäder som värd, i ett renoverat område med goda grannar. Det finns många möjligheter. Det gäller bara att arbeta för dem.

Börjar ombildningsprocessen igen, så kommer det dröja och det kommer definitivt inte räcka med målarfärg till fönstren utan att det finns risk att vi kommer behöva fönsterbyten  (det finns ett stort behov av det idag redan för vissa av oss som har ruttna fönster och karmar). Räcker bostadsrättsföreningens reparationsfond till det?

Inom en tioårsperiod så planerar även Svenska Bostäder genomgång av innergårdar och större renoveringar. (Se senaste numret av Goda Grannar). Finns det med i den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen? Och värdet av den interna byteskön och möjlighet att få ut sina barn på bostadsmarknaden genom den interna kön. Det har med ett värde.

Vi rekommenderar  alla, oavsett om man vill ha bostadsrätt eller inte, att läsa in sig på fakta – inte bara reklambroschyrer – och lyssna efter andras erfarenheter att bilda och bo i bostadsrätt.

Vilket vi gjorde inför köpstämman. Även om vi nu inte blir trodda.

Här är några länkar:
Här kommer en liten Bostadsrättskola som publicerades i Dagens Nyheter redan 2005.

Dina frågor om pengar på SVT häromdagen  3/11-09 handlade om bostadsköp. Fundera noga innan du slår till!

Bästa grannhälsningar
P

3 comments:

  1. Magnus, Dalen11/5/09, 5:04 PM

    Er orförandes brev är sannerligen en stor leverans av rappakalja.
    Det mest graverande ar att människan tydligen ansett att HSB arbetat alltför seriöst och demokratiskt och därmed inte "fått ut budskapet". Nu förordar han bilhandlare från Bjurfors & Thörner samt förlängd tid för anbudet.

    Skall man premieras för att man inte satt sig in i ombildningen förrän efteråt? Sanslöst på min ära!

    ReplyDelete
  2. Fy bubblan att ens komma på tanken: "ska vi verkligen acceptera ett nej?"
    Och varför förutsätts det att "ni måste ha röstat nej för att ni ej fått information"...jag måste säga att sommaren ägnade jag mig åt att läsa bostadsrättslagar,ombildningslag,hyreslag,ekonomitidningar pratade med mäklare,banker, folk i redan ombildade områden, folk som har erf fr brf mm mm. Lusläste vår ek plan,försökte få till fler infomöten med vår brf och konsulter utan resultat..så nog tror jag folk söker mycket information. att ombildningar rör upp starka känslor beror ju på att det är mitt hem,mitt boende det handlar om. Oavsett om man är ja el nejsägare.
    Häls fr skarpnäcksbo där det tyvärr vart ja,men vi väntar fortf på vad som händer nu....än så länge har vi vår nuv hrvärd. Däremot har vi aldrig begärt ny köpstämma, tror inte nån nejsida har begärt ny även om man är missnöjd med resultatet.

    ReplyDelete
  3. En klok kommentar av Peggy. Jag tycker också BRF borde lägga ner det här försöket. Nej i Understen 1 har varit mycket tydligt och hållt i sig under hela treårsperioden som BRF körde sitt race. Det är nedlåtande av Knutes att påstå att folk inte tagit in informationen om hur "enormt fördelaktigt" det skulle vara.

    ReplyDelete